Стјепановић: Санкције немају правно утемељење, оне су механизам моћи

Срна
Стјепановић: Санкције немају правно утемељење, оне су механизам моћи

БАЊАЛУКА - Правни представник Републике Српске Лазар Стјепановић рекао је да нови пакет америчких санкција правним лицима из Српске нема правно утемељење, јер је то механизам моћи којим САД кажњавају оне који се не повинују њиховим наређењима.

"Граде причу око предсједника Републике Српске Милорада Додика, желе да створе негативну слику и заплаше оне који имају било какву повезаност са Додиком", рекао је Стјепановић.

Он је истакао да судски процес против предсједника Српске и вршиоца дужности директора "Службеног гласника Републике Српске" Милоша Лукића долази из истог правца - америчке Амбасаде у БиХ.

Према његовим ријечима, Амбасада САД у БиХ од почетка тврди да је то оправдан поступак, да је Кристијан Шмит високи представник који може да мијења законе и да на основу тога могу да се покрећу поступци.

"Од самог почетка видљиво је незаконито увођење кривичног дјела у кривични процес, Шмит није високи представник и суди се предсједнику који је само извршавао своја овлаштења", рекао је Стјепановић за РТРС.

Стјепановић је истакао да је постојање Канцеларије високог представника неспојиво са европским путем БиХ и да је ОХР одавно требало да буде затворен.

Канцеларија за контролу имовине странаца америчког Министарства финансија увела је санкције за седам субјеката, те власника Инфинити групе Ђорђа Ђурића и генералног директора компаније "Калдера" Миленка Чичића који, како је наведено, представљају главне изворе прихода за предсједника Републике Српске Милорада Додика и његову породицу, саопштено је из Амбасаде САД у БиХ.

У саопштењу је наведено да је санкционисана мрежа коју чине седам субјеката - Инфинити интернешнел група, "Проинтер", "Калдера", Инфинити медија, К-2 аудио сервис, Уна ТВ и Сиријус 2001 и два појединца Ђурић и Чичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана