Stiže 10.000 testova za virus korona

Srna
Stiže 10.000 testova za virus korona

SARAJEVO - Predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/, Kancelarije u BiH, dostaviće tokom ove sedmice zdravstvenim vlastima u BiH 10.000 testova čija je nabavka omogućena sredstvima Kancelarije SZO u BiH, kao i sredstvima globalne kancelarije SZO, saopšteno je danas iz Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara.

Ovo ministarstvo održalo je danas petu konferenciju zdravstva na kojoj je zaključeno da će
testovi u jednakom omjeru biti dostavljeni Federaciji BiH i Republici Srpskoj, a količina namijenjena distriktu Brčkom će, prema riječima šefa Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge distrikta Akifa Pezerovića, biti proslijeđena u Tuzlu budući da se testiranja za stanovništvo Brčkog tamo i odvijaju.

Na konferenciji su razmatrana tri ključna aspekta, i to kreiranje prioriteta u okviru postojećih lista potreba za medicinskom opremom, delegiranje kontakt lica koja će biti zadužena za raspodjelu medicinske opreme i medicinskih sredstava i isporuka testova za BiH.

“Budući da je uloga Ministarstva civilnih poslova koordinirajuća, tako će Ministarstvo u najkraćem roku prikupiti imena kontakt lica iz Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta da bi cijeli cijeli proces distribucije potrepština bio što brži i u korist onih kojima je potreban”, navodi se u saopštenju.

Navodi se i da će, imajući u vidu da bi medicinska oprema trebalo da bude isporučena u najkraćem roku, Ministarstvo odmah tražiti redefinisanje postojećih lista koje će biti prilagođene realnim potrebama u ovom momentu.

Te liste bi trebalo da budu dostavljene u Kancelariju UNDP-a i Koordinacionom tijelu za zaštitu i spasavanje BiH.

Treba imati u vidu da je u ovom trenutku i tržište za nabavku opreme ograničeno zbog globalne potrebe te će, stoga, Ministarstvo civilnih poslova insistirati na hitnom pripremanju realnih i nedvosmisleno jasnih lista, ističe se u saopštenju.

Predstavnici UNDP-a će od 15. do 25. aprila primiti prve količine respiratora i lične zaštitne opreme na osnovu čega je potrebno izvršiti raspodjelu.

Za narednu konferenciju ministarstva zdravstva u BiH predložene teme će se odnositi, između ostalih, i na mentalno zdravlje građana BiH tokom pandemije virusa korona u BiH.

Ministarstvo će organizovati prvu sljedeću konferenciju nakon završetka postavljenih rokova sa današnje da bi bio praćen tok realizacije dogovorenih aktivnosti i da bi javnost u najkraćem roku bila upoznata o rezultatima.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana