Stefanović: Oriću nudimo više zatvora

Darko Momić
Stefanović: Oriću nudimo više zatvora

Banjaluka - Ratni komandant tzv. Armije RBiH u Srebrenici Naser Orić ne može legalno i slobodno da boravi na teritoriji Srbije zato što je za njim raspisana međunarodna poternica i bio bi uhapšen čim bi kročio na teritoriju Srbije.

Ovo je juče izjavio potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović komentarišući fotografije koje je Naser Orić prije dva dana objavio na svom “Fejsbuk” profilu, uz tvrdnju da su napravljene na vrhu Pašine ravni na planini iznad Valjeva i u restoranu u Užicu.

- Naser Orić nije ušao u Republiku Srbiju. Za njim je raspisana poternica i istog trenutka kada bi kročio na našu teritoriju bio bi uhapšen. Pošto to dobro zna siguran sam da on ne dolazi ni na 50 kilometara od granice sa Srbijom, a kamoli da prelazi u našu zemlju, ali pošto vidim da Naser Orić čezne za turističkom ponudom Srbije, za njega imam posebnu preporuku - da što pre vidi unutrašnjost zatvora u Sremskoj Mitrovici, Valjevu, Požarevcu ili Nišu - rekao je Stefanović.

On je kazao da je očigledno da na fotografiji koju je Orić objavio, navodno iz restorana u Užicu, stoji posuđe tradicionalno istočnjačko, kakvo jeste uobičajeno u Sarajevu, ali ne i u Užicu.

- Posebno bi bilo čudno da restorani u Užicu služe vodu “olimpija”, koju jasno možete videti na fotografiji, kakvu služe u sarajevskim restoranima, a kakve nema na našem tržištu - ocijenio je Stefanović.

Za razliku od njega, bivši direktor Policije Republike Srpske Dragomir Andan smatra da postoji sasvim realna mogućnost da su fotografije koje je Orić objavio na “Fejsbuku” vjerodostojne.

Andan kaže da Naser Orić bez znanja Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) nije mogao da uđe u Srbiju ni legalno, ni ilegalno, ističući da je moguće da “Orić ponovo radi za BIA”.

- Ja sam prije nekoliko mjeseci javno u emisiji “Ćirilica” iznio tvrdnju da Naser Orić radi za srpsku službu državne bezbjednosti. On to nikada nije demantovao, ali sam zato ja dobio brojne prijetnje koje sam prijavio MUP-u RS i nakon što sam dao izjavu, ministar Dragan Lukač je naložio da se uradi procjena moje bezbjednosti kada se nalazim na teritoriji RS - kaže Andan.

Bivši direktor Policije RS kaže da je Orić objavljivanjem selfija sa planine iznad Valjeva gurnuo prst u oko Tužilaštvu za ratne zločine Srbije i cjelokupnoj srpskoj javnosti poslao poruku da može da radi šta hoće, jer se nakon što su ga Haški tribunal i Sud BiH pravosnažno oslobodili optužbi za zločine nad podrinjskim Srbima ne plaši više nikakvih optužbi.

- Pošto bez znanja BIA nikako nije mogao da uđe i boravi u Srbiji, to znači ili da selfiji nisu napravljeni iznad Valjeva, odnosno da nije ni bio u Srbiji ili da je pod zaštitom BIA, pa je osokoljen time namjerno postavio fotografije, da pošalje poruku da se ne plaši, jer ima moćnog zaštitnika – kazao je Andan.

Potjernica

 

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije u februaru 2014. godine raspisalo je međunarodne potjernice za ratnim komandantom Srebrenice Naserom Orićem zbog sumnje da je 1992. godine počinio ratni zločin nad srpskim stanovništvom u selu Zalazje u Donjim Potočarima kod Srebrenice.

Orić je po toj potjernici u junu 2015. godine bio uhapšen u Švajcarskoj i zadržan u ekstradicionom pritvoru, ali je pušten nakon što je odbijen zahtjev Srbije za njegovo izručenje i on je isporučen BiH. Sud BiH je u maju prošle godine poništio prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću, ali mu je 30. novembra izrečena pravosnažna oslobađajuća presuda za zločine nad srpskim vojnicima i civilima u Podrinju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana