Stanivuković: Nedopustivo mijenjati izbornu volju građana

Srna
Stanivuković: Nedopustivo mijenjati izbornu volju građana

BANjALUKA - Predsjednik banjalučkog Gradskog odbora PDP-a Draško Stanivuković rekao je da ima informacije da "vlast želi da izvrši izmjene Zakona o upravi i lokalnoj samoupravi", kojima se, kako je ocijenio, "nastoji razvlastiti on kao novoizabrani gradonačelnik Banjaluke".

Stanivuković je na konferenciji za novinare ispred Narodne skupštine Republike Srpske u Banjaluci rekao da bi takvo smanjivanje nadležnosti demokratski izabranih gradonačelnika, uključujući i onoga u Bijeljini, bio nedemokratski čin i mijenjanje izborne volje građana.

- Neko poslije izbora pokušava mijenjati izbornu volju što govori da neće biti promjena. Dakle, to je uništavanje demokratije i izborne volje više od 50.000 ljudi koji su me podržali. To nećemo dopustiti i to je linija ispod koje ne možemo da idemo - rekao je Stanivuković.

On je rekao da će se PDP i njihovi koalicioni partneri tome suprotstaviti svim demokratskim sredstvima, pa i pozvati građane na proteste s ciljem da se od pomenutih izmjena zakona odustane.

Stanivuković je rekao da imaju informacije da će se izmjene Zakona o upravi i lokalnoj samoupravi uvrstiti po hitnom postupku u dnevni red neke od sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

- Želimo da se vlasti o tome izjasne u narednim danima i kažu da li postoji takva namjera - rekao je Stanivuković i ponovio da želi da najbolji vrše vlast u Banjaluci uprkos tome što je vladajuća koalicija dogovorila većinu u lokalnoj skupštini.

Lider PDP-a Branislav Borenović rekao je da ova stranka pruža punu podršku novoizabranim gradonačelnicima u Banjaluci i Bijeljini i drugim načelnicima i gradonačelnicama koji treba da provedu narodnu volju i rade svoj posao kao legitimno izabrani politički predstavnici.

- Ko ih u tome bude sprečavao, radi lošu i opasnu stvar za Srpsku. Pozivamo sve lidere političkih partija da prihvate realnost i narodnu volju i da se ide u pozitivnom pravcu- rekao je Borenović i najavio da će se PDP, ukoliko dođe do neustavnih ograničavanja ingerencija gradonačelnika, obratiti relevantnim evropskim institucijama.

Konferenciji su prisustvovali članovi rukovodstva PDP-a i stranaka koalicionih partnera.

Šarović: Gradonačelnici izabrani demokratskom voljom

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je da su gradonačelnici Bijeljine i Banjaluke Ljubiša Petrović i Draško Stanivuković izabrani prema važećim zakonima Republike Srpske i BiH, odnosno da je to demokratska volja građana.

Šarović je napomenuo da Petrović i Stanivuković nisu u izbornoj kampanji nezakonito raspolagali javnim resursima, niti činili bilo kakve druge predizborne manipulacije, te da je njihova pobjeda ubjedljiva, uvjerljiva i da je najčistiji izraz slobodno iskazane volje građana, saopšteno je iz SDS-a.

- Prekrajanje zakona nakon izbora, koje je najavio SNSD, da bi razvlastio gradonačelnike izabrane od naroda i vlast dao ljudima kojima Bijeljinci i Banjalučani više ne vjeruju, udar je na demokratiju i njene osnovne principe - rekao je Šarović.

Šarović je istakao da će SDS podržati građane u opravdanim zahtjevima da se njihova demokratska volja ispoštuje do kraja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana