Станивуковић: Недопустиво мијењати изборну вољу грађана

Срна
Станивуковић: Недопустиво мијењати изборну вољу грађана

БАЊАЛУКА - Предсједник бањалучког Градског одбора ПДП-а Драшко Станивуковић рекао је да има информације да "власт жели да изврши измјене Закона о управи и локалној самоуправи", којима се, како је оцијенио, "настоји развластити он као новоизабрани градоначелник Бањалуке".

Станивуковић је на конференцији за новинаре испред Народне скупштине Републике Српске у Бањалуци рекао да би такво смањивање надлежности демократски изабраних градоначелника, укључујући и онога у Бијељини, био недемократски чин и мијењање изборне воље грађана.

- Неко послије избора покушава мијењати изборну вољу што говори да неће бити промјена. Дакле, то је уништавање демократије и изборне воље више од 50.000 људи који су ме подржали. То нећемо допустити и то је линија испод које не можемо да идемо - рекао је Станивуковић.

Он је рекао да ће се ПДП и њихови коалициони партнери томе супротставити свим демократским средствима, па и позвати грађане на протесте с циљем да се од поменутих измјена закона одустане.

Станивуковић је рекао да имају информације да ће се измјене Закона о управи и локалној самоуправи уврстити по хитном поступку у дневни ред неке од сједница Народне скупштине Републике Српске.

- Желимо да се власти о томе изјасне у наредним данима и кажу да ли постоји таква намјера - рекао је Станивуковић и поновио да жели да најбољи врше власт у Бањалуци упркос томе што је владајућа коалиција договорила већину у локалној скупштини.

Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да ова странка пружа пуну подршку новоизабраним градоначелницима у Бањалуци и Бијељини и другим начелницима и градоначелницама који треба да проведу народну вољу и раде свој посао као легитимно изабрани политички представници.

- Ко их у томе буде спречавао, ради лошу и опасну ствар за Српску. Позивамо све лидере политичких партија да прихвате реалност и народну вољу и да се иде у позитивном правцу- рекао је Бореновић и најавио да ће се ПДП, уколико дође до неуставних ограничавања ингеренција градоначелника, обратити релевантним европским институцијама.

Конференцији су присуствовали чланови руководства ПДП-а и странака коалиционих партнера.

Шаровић: Градоначелници изабрани демократском вољом

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић изјавио је да су градоначелници Бијељине и Бањалуке Љубиша Петровић и Драшко Станивуковић изабрани према важећим законима Републике Српске и БиХ, односно да је то демократска воља грађана.

Шаровић је напоменуо да Петровић и Станивуковић нису у изборној кампањи незаконито располагали јавним ресурсима, нити чинили било какве друге предизборне манипулације, те да је њихова побједа убједљива, увјерљива и да је најчистији израз слободно исказане воље грађана, саопштено је из СДС-а.

- Прекрајање закона након избора, које је најавио СНСД, да би развластио градоначелнике изабране од народа и власт дао људима којима Бијељинци и Бањалучани више не вјерују, удар је на демократију и њене основне принципе - рекао је Шаровић.

Шаровић је истакао да ће СДС подржати грађане у оправданим захтјевима да се њихова демократска воља испоштује до краја.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана