Srpski civili bili zatvoreni u objektu SUP-a u Goraždu i zgradi preko puta

Srna
Srpski civili bili zatvoreni u objektu SUP-a u Goraždu i zgradi preko puta

Sarajevo - Svjedok Tužilaštva BiH Emir Frašto posvjedočio je na suđenju za ratni zločin nad srpskim civilima u Goraždu da su civili srpske nacionalnosti, koje je kao ljekar pregledao u ljeto 1992. godine, bili zatvoreni u zgradi Sekretarijata unutrašnjih poslova /SUP/ i u zgradi preko puta.

Frašto je rekao da su zarobljeni civili bili uplašeni i zapušteni i da je među njima bilo ranjenih osoba, koje su dovedene u takvom stanju.


On je naveo da je samostalno obilazio zatočenike, koje je kao ljekar poznavao, te da za te posjete nije imao nikakvo odobrenje, prenosi Birn.

Drugi svjedok Tužilaštva BiH Enver Borovina, veterinar iz Goražda, rekao je da je u septembru 1992. godine "vjerovatno neko od pripadnika MUP-a tražio da dođe i zatočenike izliječi od vašljivosti".

On je naveo da je kao veterinar imao sredstvo koje bi moglo pomoći tim ljudima, te je otišao u zgradu SUP-a, gdje su bili srpski civili.

Borovina je naveo da je vidio oko dvadeset civila, koji su bili prilično zapušteni, i da je osjetio neprijatan miris.

Svjedok Samir Dupanović rekao je da je 1993. živio u zgradi preko puta SUP-a, gdje je bilo dovedeno oko 80 srpskih civila koje je čuvala policija.

Ibri Merkezu, Predragu Boguniću i Ešefu Huriću sudi se da su na području Goražda od jula 1992. do druge polovine februara 1993. naredili i učestvovali u ubistvima i zatvaranjima više od 100 civila srpske nacionalnosti starosne dobi od sedam do 70 godina.

Prema optužnici, Merkez je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti /SJB/ Goražde i član Ratnog predsjedništva Skupštine opštine Goražde, Bogunić načelnik SJB-a, a Hurić komandir stanice policije u tom gradu.

Suđenje će biti nastavljeno 29. decembra, kada će Tužilaštvo BiH pozvati još dva svjedoka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana