Srpska politički i ekonomski još bliže Rusiji

Vedrana Kulaga
Srpska politički i ekonomski još bliže Rusiji

Banjaluka, Moskva - Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednica Srpske Željka Cvijanović razgovaraće danas sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim, a tokom boravka u Rusiji sastaće se sa čelnicima tamošnjih kompanija, prije svega iz gasnog sektora.

Potvrdio je to za “Glas Srpske” šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović i dodao da je bio planiran i sastanak zvaničnika RS sa prvim čovjekom te države Vladimirom Putinom, ali da je teško da će do toga doći zbog njegovih obaveza u okviru ekonomskog foruma, na kojem će učestvovati i Dodik i Cvijanovićeva.

- Bio je planiran sastanak sa Vladimirom Putinom, ali je gost na forumu u Sankt Peterburgu predsjednik Kine Si Đinping i sve vrijeme biće sa njim, tako da, ako se ne sretnu, sastanak će najvjerovatnije biti na jesen - rekao je Perović i dodao da bi Dodik trebalo da se sastane sa ministrom inostranih poslova Katara.

Sastanak sa predstavnicima kompanije “Gasprom” zakazan je za subotu, a u najavi su, kako je rekao, i neki susreti sa predstavnicima drugih zemalja u okviru i na marginama foruma. Ključna tema je oživljavanje dogovora u vezi sa gasom i odvajanjem kraka ruskog gasovoda “Turski tok” za Srpsku te gradnja gasne termoelektrane.

- Na stolu je sve ono što je dogovarano kada je bio aktuelan “Južni tok”, a poslije sastanka u subotu biće poznato više detalja, jer će to biti svojevrsni start cijele te priuče - rekao je Perović.

Cvijanovićeva je ranije izjavila da ekonomski forum ima globalni značaj i dodala da je RS zainteresovana da razvija svoju gasnu infrastrukturu. U planu je i potpisivanje mape puta za saradnju sa Sankt Peterburgom u vezi sa jačanjem međusobnih odnosa u kulturi, ekonomiji, sportu, trgovini, infrastrukturi i drugim oblastima.

- Saradnja sa Rusijom funkcioniše, dobro se politički razumijemo. Rusija ne radi u interesu jednog, a na štetu ostalih, već se u BiH dosljedno pridržava Dejtonskog sporazuma - poručila je Cvijanovićeva.

Dodik je poručio da će na poziv Vladimira Putina učestvovati na važnom forumu u Sankt Peterburgu i da je jedna od ključnih tema tokom boravka u Rusiji odvajanje kraka “Turskog toka” za Republiku Srpsku.

- Sastaću se sa ljudima iz “Gasproma” i sa njima razgovarati o dovođenju gasa u Banjaluku iz ekonomskih i ekoloških razloga, kao i o izgradnji gasne termoelektrane - istakao je Dodik i naveo da će se sastati i sa gradonačelnikom Sankt Peterburga.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu traje do 8. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana