SPC odbacila nametanje podjela

Aleksandar Stojanović
SPC odbacila nametanje podjela

BEOGRAD - Imenovanje novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija pokazao je da je rad blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija dao ploda, potvrdivši jedinstvo u duhu i istini Srpske pravoslavne crkve.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” sveštenik i glavni urednik radija “Svetigora” iz Podgorice Nikola Pejović komentarišući imenovanja na Svetom arhijerejskom saboru SPC, na kojem su donesene važne odluke za život i rad crkve te popunjene upražnjene eparhije.

- Njihov glavni zadatak biće da nastave i očuvaju djelo mitropolita Amfilohija, koje se ogleda u njegovoj pristupnoj besjedi “da miri zavađene, opoji neopojane, krsti nekrštene”. On je u dobroj mjeri to uspio, ali ostalo je još da se to dovede do kraja i vjerujem da će novi mitropolit, zajedno sa sveštenicima, raditi na pomirenju i prosvjećenju te crkvenoj misiji da vratimo crkvi onaj ugled u narodu kao što je bio prije Drugog svjetskog rata, kada u Crnoj Gori nije bilo nekrštenih - rekao je Pejović.

Redovno zasjedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC pod predsjedništvom patrijarha Porfirija završeno je u subotu, a arhijereji su tokom pet dana saborovanja u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu razmatrali brojna pitanja i imenovanja u SPC.

Pored imenovanja vladika Joanikija i Metodija u Crnoj Gori, na upražnjeno mjesto u valjevskoj eparhiji za episkopa je postavljen dosadašnji vikarni episkop mohački Isihije. Samo zasjedanje Sabora pratili su brojni napisi o podjelama i sukobima među arhijerejima, ali, prema ocjeni sagovornika našeg lista, pokazano je nedvosmisleno jedinstvo i sabornost SPC. Najviše pažnje javnosti izazvao je upravo izbor vladike Joanikija za nasljednika blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija.

- Izbor vladike Joanikija predstavlja posebnu radost za nas u Crnoj Gori, jer je on duhovno čedo mitropolita Amfilohija. Zajedno sa njim je orao ovu njivu Gospodnju, uzrastao i stasavao, a kao episkop imao je velikog ploda i stekao ogroman ugled među narodom. Posebno je značajno što je izabran aklamacijom, odnosno bez glasanja da su se svi jednodušno složili da je vladika Joanikije dostojan nasljednik mitropolita Amfilohija na toj drevnoj svetosavskoj katedri zetskih i cetinjskih mitropolita - rekao je Pejović.

Komentarišući pompu koja se podigla u vezi sa potpisivanjem temeljnog ugovora između SPC i Crne Gore, Pejović kaže da je vidljivo da postoji dobra namjera da taj ugovor bude potpisan.

- Sve ovo što se dešavalo je plod nekog nesporazuma. SPC u Crnoj Gori izmjenom Zakona o slobodi vjeroispovijesti više nije ugrožena i sigurno da u vezi sa temeljnim ugovorom ne treba praviti toliku galamu, jer nije pitanje života i smrti, naročito zbog činjenice da su obje strane jasne u namjeri da ga potpišu. Utisak je da je temeljni ugovor dobio malo više političku dimenziju i siguran sam da će on uskoro biti potpisan - rekao je Pejović.

Profesor Univerziteta u Banjaluci Boško Branković kaže za “Glas Srpske” da je potvrđeno da u Saboru nema manje važnih pitanja, ali i da su iznenađenja rijetka.

- Nije bilo nečega što je neočekivano ili što je najavljivano od strane nekih medija. Imenovanja su, manje-više, očekivana i posebno raduje da je crkva potvrdila svoj stav o Kosovu i Metohiji - rekao je Branković.

Sabor je, osim ovih, donio odluke o novim članovima Sinoda, ukinuo episkopske savjete na određenim teritorijama te je razmatrao izvještaje o Jasenovcu, o situaciji u eparhijama, posebno na KiM i Crnoj Gori.

Kulturna baština

Sveti arhijerejski sabor SPC smatra da je nacrt zakona o kulturnoj baštini u Srbiji neprihvatljiv, jer “isključuje teritoriju KiM iz sfere njegovog dejstva, premda se tamo nalaze najveće srpske svetinje i najvažniji srpski kulturni spomenici”.

Profesor Boško Branković kaže da je dobro da su vladike izrazile svoj stav i poslale takvu poruku, da bi bilo otklonjeno mišljenje da je to stav samo dijela vladika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana