Snježana Novaković Bursać, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH: Mektić sačuvao strane sudije

Darko Momić
Snježana Novaković Bursać, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH: Mektić sačuvao strane sudije

Jedino čime se može objasniti ponašanje Dragana Mektića i njegovo glasanje za negativno mišljenje Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma na Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH jeste njegova potreba da pokaže poslušnost i podobnost prema političkom Sarajevu i SDA, kaže šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać.

Ona objašnjava da se Ustavnopravna komisija izjašnjava samo o tome da li je neki akt u skladu sa Ustavom ili nije, zbog čega je posebno neshvatljiva Mektićeva odluka.

- Po kuloarima se od pojedinih poslanika SDA moglo čuti da oni smatraju da je zakon u skladu sa Ustavom, ali da su se oni rukovodili političkim razlozima da glasaju protiv. Tom analogijom se može zaključiti da se i Mektić rukovodio njemu znanim razlozima da prilikom glasanja prati političke stavove SDA, a ne SNSD-a i Narodne skupštine RS - kaže Novaković Bursać.

GLAS: Šta konkretno znači njegovo glasanje kada je u pitanju sudbina Prijedloga zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH koji je trebalo da omogući odlazak stranih sudija iz te institucije?

NOVAKOVIĆ BURSAĆ: On je zaustavio prohodnost tog zakonskog prijedloga, jer ako Predstavnički dom na današnjoj sjednici prihvati to negativno mišljenje Ustavnopravne komisije, onda se smatra da je zakon odbačen.

GLAS: A ako odbije?

NOVAKOVIĆ BURSAĆ: Ako Predstavnički dom odbije negativno mišljenje, onda to znači da je prekinuta zakonodavna procedura. I u jednom i u drugom slučaju zaustavljen je život tog zakonskog prijedloga.

GLAS: Čime je on obrazložio takav svoj stav s obzirom na to da su njegov stranački šef Mirko Šarović i lider PDP-a Branislav Borenović glasali protiv negativnog mišljenja komisije kada je prvi pu­t bilo pred Predstavničkim domom?

NOVAKOVIĆ BURSAĆ: Tako je, oni su bili protiv negativnog mišljenja, a onda on dolazi i ponovo formira negativno mišljenje. Neshvatljivo. On je rekao da mu smeta što nije predviđeno da se treći sudija Ustavnog suda BiH bira u Narodnoj skupštini RS. Pa ako je tako, trebalo je da omogući amandmansko djelovanje i da onda predloži amandman umjesto da svojim glasom omogući ostanak stranih sudija. Nemam drugog objašnjenja osim da je ovo još jedan od njegovih poteza koji čini da bi pokazao na čijoj je strani.

Kompas

GLAS: Izjavili ste poslije Mektićevog glasanja da je SDS izgubio kompas. Šta to konkretno znači?

NOVAKOVIĆ BURSAĆ: Nakon što je zamjenik predsjednika SDS-a Rado Savić na nedavnom sastanku kod predsjednice Republike Željke Cvijanović podržao stav da srpske partije idu sa zajedničkim kandidatom za načelnika Srebrenice i da konsultacije o tome obave lokalni odbori u toj opštini, Mirko Šarović je izašao sa imenom kandidata SDS-a. U isto vrijeme, Mektić se ponaša tako kako se ponaša, što samo potvrđuje da je ta stranka potpuno izgubila orijentire kada je u pitanju zaštita interesa Republike Srpske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana