Сњежана Новаковић Бурсаћ, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ: Мектић сачувао стране судије

Дарко Момић
Сњежана Новаковић Бурсаћ, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ: Мектић сачувао стране судије

Једино чиме се може објаснити понашање Драгана Мектића и његово гласање за негативно мишљење Уставноправне комисије Представничког дома на Приједлог закона о избору судија Уставног суда БиХ јесте његова потреба да покаже послушност и подобност према политичком Сарајеву и СДА, каже шефица Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.

Она објашњава да се Уставноправна комисија изјашњава само о томе да ли је неки акт у складу са Уставом или није, због чега је посебно несхватљива Мектићева одлука.

- По кулоарима се од појединих посланика СДА могло чути да они сматрају да је закон у складу са Уставом, али да су се они руководили политичким разлозима да гласају против. Том аналогијом се може закључити да се и Мектић руководио њему знаним разлозима да приликом гласања прати политичке ставове СДА, а не СНСД-а и Народне скупштине РС - каже Новаковић Бурсаћ.

ГЛАС: Шта конкретно значи његово гласање када је у питању судбина Приједлога закона о избору судија Уставног суда БиХ који је требало да омогући одлазак страних судија из те институције?

НОВАКОВИЋ БУРСАЋ: Он је зауставио проходност тог законског приједлога, јер ако Представнички дом на данашњој сједници прихвати то негативно мишљење Уставноправне комисије, онда се сматра да је закон одбачен.

ГЛАС: А ако одбије?

НОВАКОВИЋ БУРСАЋ: Ако Представнички дом одбије негативно мишљење, онда то значи да је прекинута законодавна процедура. И у једном и у другом случају заустављен је живот тог законског приједлога.

ГЛАС: Чиме је он образложио такав свој став с обзиром на то да су његов страначки шеф Мирко Шаровић и лидер ПДП-а Бранислав Бореновић гласали против негативног мишљења комисије када је први пу­т било пред Представничким домом?

НОВАКОВИЋ БУРСАЋ: Тако је, они су били против негативног мишљења, а онда он долази и поново формира негативно мишљење. Несхватљиво. Он је рекао да му смета што није предвиђено да се трећи судија Уставног суда БиХ бира у Народној скупштини РС. Па ако је тако, требало је да омогући амандманско дјеловање и да онда предложи амандман умјесто да својим гласом омогући останак страних судија. Немам другог објашњења осим да је ово још један од његових потеза који чини да би показао на чијој је страни.

Компас

ГЛАС: Изјавили сте послије Мектићевог гласања да је СДС изгубио компас. Шта то конкретно значи?

НОВАКОВИЋ БУРСАЋ: Након што је замјеник предсједника СДС-а Радо Савић на недавном састанку код предсједнице Републике Жељке Цвијановић подржао став да српске партије иду са заједничким кандидатом за начелника Сребренице и да консултације о томе обаве локални одбори у тој општини, Мирко Шаровић је изашао са именом кандидата СДС-а. У исто вријеме, Мектић се понаша тако како се понаша, што само потврђује да је та странка потпуно изгубила оријентире када је у питању заштита интереса Републике Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана