Slučaj Karadžić: Mladićeva odbrana traži zaštitu

Agencije
Slučaj Karadžić: Mladićeva odbrana traži zaštitu

Hag - Odbrana bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića uputila je zahtjev Pretresnom vijeću Haškog tribunala da zaštiti optuženog u vezi sa odlukom suda da Mladić bude pozvan da svjedoči, pod prijetnjom kazne, u procesu protiv nekadašnjeg predsjednika Srpske Radovana Karadžića.

Haški tribunal saopštio je 11. decembra prošle godine da je Pretresno vijeće odobrilo zahtjev Karadžića da Mladić bude pozvan da prinudno svjedoči u procesu protiv njega.

Mladićeva odbrana zatražila je od Pretresnog vijeća da naloži da svjedočenje Mladića u procesu protiv Karadžića ne bude prinudno dok odbrana ne uloži žalbu na odluku od 11. decembra i dok Mladić ne bude podvrgnut ljekarskom pregledu, navodi se u saopštenju koje je Haški tribunal danas objavio.

Odbrana bivšeg komandanta Vojske Srpske zatražila je da Mladića pregledaju medicinski stručnjaci kako bi se utvrdilo da li je on sposoban da svjedoči i koliko bi prinudno svjedočenje bilo rizično po njegovo zdravlje, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da odbrana Mladića, takođe, traži da Pretresno vijeće odobri da žalba na odluku od 11. decembra bude hitno uložena, tako da Žalbeno vijeće može da donese odluku.

Pretresno vijeće je u odluci od 11. decembra podsjetilo da prema Pravilu 54 može da naloži upućivanje poziva na svjedočenje pod prijetnjom kazne kada je to "potrebno u cilju istrage ili pripreme rasprave", a kao posljednje sredstvo, i ocijenilo da je Karadžić zadovoljio potrebne kriterijume da se Mladić pozove da svjedoči.

Karadžić je 18. aprila prošle godine tom vijeću podnio zahtjev da se Mladić pozove da svjedoči u procesu protiv njega, navodeći da je Mladić odbio da dobrovoljno svjedoči.

Kako je Karadžić naveo u zahtjevu, potrebno je da Mladić svjedoči kako bi se opovrgle tvrdnje Tužilaštva da je Karadžić imao "brojne izvore iz kojih je mogao da sazna za pogubljenje zarobljenika iz Srebrenice", uključujući Mladića, kao i tvrdnje Tužilaštva da je između njih dvojice postojao plan da se počine zločini navedeni u optužnici.

Mladić je 14. maja prošle godine podnio povjerljivi odgovor na Karadžićev zahtjev, u kojem se poziva na Statut Tribunala, prema kojem jedan optuženik ne treba da bude "primoran da svjedoči protiv sebe samog ili da prizna krivicu" i podsjeća da postoji sličnost između njegove i optužnice protiv Karadžića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana