Sitarski: Najavom skupa sarajevska intelektualna elita samo diže tenzije

Marijana Miljić Bjelovuk
Sitarski: Najavom skupa sarajevska intelektualna elita samo diže tenzije

BANjALUKA, SARAJEVO – BiH je po Ustavu, jednom jedinom koji ima i koji je važeći, zemlja konstitutivnih naroda, entiteta, ali i svih njenih građana.

Istakao je to za “Glas Srpske”  član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara Milan Sitarski povodom najave Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” o održavanju konvencije pod nazivom “Bosna je naša - bosanska” 4. jula u Sarajevu, koja bi, prema njihovom stavu, trebalo da bude odgovor na “urušavanje i prijetnje cjelovitosti BiH”.

- Ti bošnjački ili kako sami sebe zovu bosanski intelektualci u najavi tog skupa tendenciozno zanemaruju činjenicu da je BiH zemlja dva entiteta, tri konstitutivna naroda i svih njenih građana. Nadam se da će ova loša ping-pong i vječna igra Sarajeva i Banjaluke nekako imati sve manje gledalaca i na jednoj i na drugoj strani. Vjerujem i da će građani više poklanjati povjerenje onim političkim akterima koji ne žele da se vraćamo na jedno besmisleno pitanje da li važi Ustav, već su posvećeni što boljem funkcionisanju zemlje u okviru tog Ustava - poručio je Sitarski.

Sitarski je naveo da najavom skupa sarajevska intelektualna elita samo diže tenzije u zemlji.

- Zbog toga građani treba da okrenu leđa svim organizatorima, svih mogućih aktivnosti koje samo dovode do praktično zaobilaženja ili ignorisanja Ustava. Građani treba da podržavaju one političke snage koje ne samo da priznaju Ustav ove zemlje, već su spremne da ga unapređuju u skladu sa procedurama koje sam taj akt propisuje - poručio je Sitarski.

Juče je reagovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je istakao da ga je iznenadila informacija da je sarajevski intelektualni krug odlučio da prekine zavjet ćutanja te da su smogli snage da organizuju konvenciju “koja će biti u znaku odlučnosti, jasnih vizija i političkih opredjeljenja i prema domaćoj i internacionalnoj javnosti, i prema unutarpolitičkim i spoljnopolitičkim akterima”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana