Ситарски: Најавом скупа сарајевска интелектуална елита само диже тензије

Маријана Миљић Бјеловук
Ситарски: Најавом скупа сарајевска интелектуална елита само диже тензије

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО – БиХ je по Уставу, једном једином који има и који је важећи, земља конститутивних народа, ентитета, али и свих њених грађана.

Истакао је то за “Глас Српске”  члан стручног тима Института за друштвено-политичка истраживања из Мостара Милан Ситарски поводом најаве Асоцијације независних интелектуалаца “Круг 99” о одржавању конвенције под називом “Босна је наша - босанска” 4. јула у Сарајеву, која би, према њиховом ставу, требало да буде одговор на “урушавање и пријетње цјеловитости БиХ”.

- Ти бошњачки или како сами себе зову босански интелектуалци у најави тог скупа тенденциозно занемарују чињеницу да је БиХ земља два ентитета, три конститутивна народа и свих њених грађана. Надам се да ће ова лоша пинг-понг и вјечна игра Сарајева и Бањалуке некако имати све мање гледалаца и на једној и на другој страни. Вјерујем и да ће грађани више поклањати повјерење оним политичким актерима који не желе да се враћамо на једно бесмислено питање да ли важи Устав, већ су посвећени што бољем функционисању земље у оквиру тог Устава - поручио је Ситарски.

Ситарски је навео да најавом скупа сарајевска интелектуална елита само диже тензије у земљи.

- Због тога грађани треба да окрену леђа свим организаторима, свих могућих активности које само доводе до практично заобилажења или игнорисања Устава. Грађани треба да подржавају оне политичке снаге које не само да признају Устав ове земље, већ су спремне да га унапређују у складу са процедурама које сам тај акт прописује - поручио је Ситарски.

Јуче је реаговао и предсједник Републике Српске Милорад Додик који је истакао да га је изненадила информација да је сарајевски интелектуални круг одлучио да прекине завјет ћутања те да су смогли снаге да организују конвенцију “која ће бити у знаку одлучности, јасних визија и политичких опредјељења и према домаћој и интернационалној јавности, и према унутарполитичким и спољнополитичким актерима”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана