SIPA pretresa na 11 lokacija zbog pokušaja ubistva Živkovića

GS
Foto: Kliks

SARAJEVO - Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od jutros sprovode akciju "Kapital", kako su saopštili, u u cilju rasvjetljavanja pokušaja Mateja Živkovića, zamjenika predsjednika Komisije za vrijednosne papire FBiH.

Pokušaji ubistva su se dogodili 15. februara 2022. i 16.marta 2022. godine u Sarajevu.

-Tom prilikom je Živković ranjen sa više metaka. U toku su operativne aktivnosti na 11 lokacija na području Kantona Sarajevo. U toku dana će u prostorije SIPA-e biti dovedena lica koja će biti saslušana u svojstvu svjedoka kao i jedno osumnjičeno lice - rekla je portparol SIPA Jelena Miovčić.

Kliks navodi da će SIPA ispitati osumnjičenog Jasmina Hasića.

SIPA je na ovom predmetu ostvarila saradnju sa Obavještajno-bezbjednosnom agencijom (OBA) BiH, Centrom za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja FUP-a, JZU Zavodom za sudsku medicinu i Kriminalističko tehničkim centrom MUP-a Republike Srpske, PU Istočno Sarajevo i MUP-om Kantona Sarajevo.

Akciju SIPA  vrši po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva KS u saradnji sa Federalnom upravom policije.

Živković je u martu ranjen  u stomak i noge, a pucnjava se desila ispred njegovog doma.

On je svjedok u predmetu "Profit" , u kojem Tužilaštvo Kantona Sarajevo optužilo 19 osoba za organizovani kriminal i pranje novca, a među kojima je i kontroverzni sarajevski biznismen Zijad Blekić. Nekoliko osoba u uvom premdetu je osuđeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana