Šimić tvrdi da mu je inspektor SIPA predao transkripte

Goran Maunaga
Šimić tvrdi da mu je inspektor SIPA predao transkripte

Sarajevo - Novinar Josip Šimić, koji je uhapšen zbog sumnje da je lažno prijavio krivično djelo u vezi sa prisluškivanjem čelnika u pravosuđu, rekao je u razgovoru sa istražiocem Tužilaštva BiH da mu je transkripte prisluškivanih razgovora i falsifikovani službeni dokument Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH dao inspektor te agencije, saznaje "Glas Srpske".

Šimić je podnio prijavu Tužilaštvu BiH protiv ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića i direktora SIPA Perice Stanića zbog sumnje da su naredili i nezakonito prisluškivali glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordanu Tadić i potpredsjednicu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Ružicu Jukić. Šimić je nakon toga, na osnovu naredbe sarajevskog Kantonalnog tužilaštva uhapšen i pritvoren, jer je uz prijavu, pored transkripata prisluškivanih razgovora, dostavio navodni dokument SIPA kojim je naređeno prisluškivanje, a za koji je utvrđeno da je lažan. Nadležnost nad ovim slučajem želi da preuzme Tužilaštvo BiH koje vodi opsežnu istragu i o falsifikovanju dokumenta i o nezakonitom prisluškivanju Tadićeve i Jukićeve.

Šimić je u međuvremenu saslušan, a njegov iskaz mogao bi da dodatno komplikuje kompletan slučaj.

- Šimić je rekao da mu je dokumenta, u kojima su i transkripti iz kojih se nedvosmisleno vidi da su Tadićeva i Jukićeva prisluškivane, a koji su bili spojeni sa falsifikovanim službenim dokumentom SIPA, dao jedan inspektor SIPA. Naveo je i njegovo ime - kaže za "Glas Srpske" izvor blizak istrazi.

Dodao je da je Šimićeva ranija izjava da je dokumenta dobio od lažnih inspektora SIPA Borisa Kordića i Josipa Kvesića netačna, jer je data pod prisilom.

- Šimić je istražiocu sada rekao da je to morao da izjavi jer je tada na saslušanju u Tužilaštvu tu bio i inspektor koji mu je prijetio prilikom ranijeg saslušanja u SIPA. On je u SIPA bio prisiljavan da izjavi da je falsifikat dobio od osoba koje mu to zapravo nisu dale. Taj i još jedan inspektor su mu govorili da izjavi da su mu dokumenta dale dvije osobe iz pravosuđa navodeći njihova imena. On na to nije pristao, jer to nije istina pa je lažno naveo imena Kordića i Kvesića da bi se spasio od inspektora SIPA koji su mu prijetili - kaže naš sagovornik.

Dodaje da je cilj onih koje je Šimić ranije pominjao u svojim tekstovima bio da ga pritvore kako bi spriječili da se o njima sazna istina.

- To su i učinili, a sada imaju namjeru da ga proglase neuračunljivim. Postoje dvije opcije za okončanje ove afere. Po jednoj, Šimić će biti proglašen neuračunljivim da ne bi mogao svjedočiti protiv onih koji su mu sve namjestili. Druga će biti primijenjena ako bude procijenjeno da je pritvor "opametio" Šimića i da više neće pisati o onima o kojima je pisao. U tom slučaju protiv njega će biti podignuta neodrživa optužnica koja će u sudu odmah biti odbačena, pa će proces biti obustavljen, a afera zataškana. S obzirom na rejting osoba koje su prisluškivane, sigurno je da neće odustati od ovog slučaja dok sve ne bude potpuno rasvijetljeno - tvrdi naš sagovornik.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da je istraga u toku i da postupajući tužilac intenzivno preduzima istražne radnje ne želeći da više govori o ovom slučaju. Direktor SIPA Perica Stanić nije odgovarao na telefonske pozive.

Mediji u BiH ranije su objavili da iza ove afere stoje glavna tužiteljka Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Dalida Burzić, koja cilja poziciju glavnog tužioca BiH i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, što su oni negirali.

Neovlašćeno prisluškivanje

S obzirom na to da u prijavi koju je podnio Josip Šimić postoje autentični transkripti razgovora Gordane Tadić i Ružice Jukić, Tužilaštvo BiH otvorilo je istragu i za krivično djelo neovlašćeno prisluškivanje. One su izjavile da su transkripti njihovih razgovora autentični.

- Istragu vodimo protiv N. N. lica zbog sumnje da su počinili krivična djela neovlašćeno prisluškivanje, odavanje službene tajne i ometanje rada pravosuđa - naveli su u Tužilaštvu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana