Šeranić: Vlada Srpske ima jasno rješenje za kovid sertifikate, čekamo odluku Evropske komisije

G.S.
Šeranić: Vlada Srpske ima jasno rješenje za kovid sertifikate, čekamo odluku Evropske komisije

BANjALUKA - Komentarišući činjenicu da je Evrospka komisija priznala kovid sertifikate izdate u Srbiji, ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je Vlada Srpske aktivno uključena u cijeli proces, da su ponudili svoje prijedloge i očekuju da se riješi situacija po tom pitanju.

Vlada Republike Srpske ima jasno rješenje u vezi kovid potvrda koje smo ponudili Evropskoj komisiji i Savjetu ministara BiH i od kojih očekuju povratne informacije, precizirao je Šeranić.

– Prije svega smatramo da zaštita zdravstvenih podataka, koji su u skladu sa Ustavom Republike Srpske, nije ograničavajući faktor da se kovid potvrde naprave i dobiju. Svako u ovom procesu treba da uradi svoj dio posla, nešto slično kao kada smo dogovarali uvoz za nabavku vakcina za BiH. Mislim da postoji konsenszus koji se može napraviti po tom pitanju – rekao je Šeranić danas novinarima u Banjaluci.

On očekuje da će u dogledno vrijeme takve potvrde za Srpsku i BiH biti priznate od strane Evropske komisije.

– Zemlje članice Evropske unije pojedinačno donose odluke kada će da uvedu kovid potvrde definisane u skladu sa direktivama EU i na bazi toga odlučuju. Tražili smo od Evropske komisije da nas obavijesti o pojedinim rokovima, ali je  svakako na zemljama da reaguju po tom pitanju – zaključio je Šeranić, prenosi Srpska info.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana