Шеранић: Влада Српске има јасно рјешење за ковид сертификате, чекамо одлуку Европске комисије

Г.С.
Шеранић: Влада Српске има јасно рјешење за ковид сертификате, чекамо одлуку Европске комисије

БАЊАЛУКА - Коментаришући чињеницу да је Евроспка комисија признала ковид сертификате издате у Србији, министар здравља Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је Влада Српске активно укључена у цијели процес, да су понудили своје приједлоге и очекују да се ријеши ситуација по том питању.

Влада Републике Српске има јасно рјешење у вези ковид потврда које смо понудили Европској комисији и Савјету министара БиХ и од којих очекују повратне информације, прецизирао је Шеранић.

– Прије свега сматрамо да заштита здравствених података, који су у складу са Уставом Републике Српске, није ограничавајући фактор да се ковид потврде направе и добију. Свако у овом процесу треба да уради свој дио посла, нешто слично као када смо договарали увоз за набавку вакцина за БиХ. Мислим да постоји консенсзус који се може направити по том питању – рекао је Шеранић данас новинарима у Бањалуци.

Он очекује да ће у догледно вријеме такве потврде за Српску и БиХ бити признате од стране Европске комисије.

– Земље чланице Европске уније појединачно доносе одлуке када ће да уведу ковид потврде дефинисане у складу са директивама ЕУ и на бази тога одлучују. Тражили смо од Европске комисије да нас обавијести о појединим роковима, али је  свакако на земљама да реагују по том питању – закључио је Шеранић, преноси Српска инфо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана