Selaković: Srbija voli Republiku Srpsku

SRNA
Selaković: Srbija voli Republiku Srpsku

BEOGRAD - Izaslanik predsjednika Srbije Nikola Selaković poručio je večeras u Beogradu da Srbija voli Republiku Srpsku, te napomenuo da je državnost, uz ljubav prema slobodi, rodu i borbenost - jedna od glavnih odlika srpskog naroda.

Selaković je istakao i da, kada neko osporava neku od tih osobina Srbima, on ih onda uopšte ne poznaje.

"Srpski narod uvek je gajio ljubav prema slobodi i prenosio je na druge, pomažući im da do nje dođu", rekao je Selaković na tradicionalnom prijemu povodom obilježavanja Dana Republike Srpske i 32 godine od donošenja njenog prvog Ustava.

On je podsjetio da je prije nepune dvije sedmice zajednički proslavljen Dan državnosti Srbije, dan kada je podignut Prvi sprski ustanak i donijet prvi srpski Ustav.

"Danas slavimo Dan Republike Srpske i Dan donošenja njenog Ustava, a važno je što su predsednici Srbije i Srpske Milorad Dodik i Aleksandar Vučić uveli praksu zajedničkog obeležavanja važnih datuma", rekao je Selaković.

Selaković je istakao da je važno u tome istrajavati, te se u svakoj prilici podsjetiti zašto se zajednički obilježaavju ti datumi.

On je podsjetio da je Ustav Srpske donijet kada su Srbi protivustavno nadglasani i pogažena njihova konstitutivnost, te da je Srpska svoju državnost kroz Dejtonski mirovni sporazum unijela u BiH i ona je potpisnica tog sporazuma.

"Postoji nešto što je jače od svake pravne norme i državne granice, to je osećaj pripadnosti jednom istom duhu, srpskom narodu. To je naša vera, srpski jezik, ćirilica. Ne može se zamisliti srpski jezik bez Jovana Dručića, Alekse Šantića, kinematografija bez Emira Kusturice, a to je samo delić onoga što su Srbi zapadno od Drine doprineli srpskoj kulturi", rekao je Selaković.

On je naglasio da Srbima taj kulturni prostor niko ne može oduzeti.

Selaković je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku poručio da mnogi u Srbiji istrajnost Srba u Republici Srpskoj u borbi za prava, i novostradalnog naroda na Kosovu, viide motiv i dodatnu snagu da se nastavi sa borbom da se čuvamo ono što je naše,

"Hvala što se borite za prava našeg naroda zapadno od Drine, Srbija će nastaviti da pomaže Republiku Srpsku. To Srbija radi zato što voli Republiku Srpsku..Kada imaš brata, gdje god on živio - on je brat! Živele Republika Srpska i Srbija", poručio je Selaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana