Селаковић: Србија воли Републику Српску

СРНА
Селаковић: Србија воли Републику Српску

БЕОГРАД - Изасланик предсједника Србије Никола Селаковић поручио је вечерас у Београду да Србија воли Републику Српску, те напоменуо да је државност, уз љубав према слободи, роду и борбеност - једна од главних одлика српског народа.

Селаковић је истакао и да, када неко оспорава неку од тих особина Србима, он их онда уопште не познаје.

"Српски народ увек је гајио љубав према слободи и преносио је на друге, помажући им да до ње дођу", рекао је Селаковић на традиционалном пријему поводом обиљежавања Дана Републике Српске и 32 године од доношења њеног првог Устава.

Он је подсјетио да је прије непуне двије седмице заједнички прослављен Дан државности Србије, дан када је подигнут Први спрски устанак и донијет први српски Устав.

"Данас славимо Дан Републике Српске и Дан доношења њеног Устава, а важно је што су председници Србије и Српске Милорад Додик и Александар Вучић увели праксу заједничког обележавања важних датума", рекао је Селаковић.

Селаковић је истакао да је важно у томе истрајавати, те се у свакој прилици подсјетити зашто се заједнички обиљежаавју ти датуми.

Он је подсјетио да је Устав Српске донијет када су Срби противуставно надгласани и погажена њихова конститутивност, те да је Српска своју државност кроз Дејтонски мировни споразум унијела у БиХ и она је потписница тог споразума.

"Постоји нешто што је јаче од сваке правне норме и државне границе, то је осећај припадности једном истом духу, српском народу. То је наша вера, српски језик, ћирилица. Не може се замислити српски језик без Јована Дручића, Алексе Шантића, кинематографија без Емира Кустурице, а то је само делић онога што су Срби западно од Дрине допринели српској култури", рекао је Селаковић.

Он је нагласио да Србима тај културни простор нико не може одузети.

Селаковић је предсједнику Републике Српске Милораду Додику поручио да многи у Србији истрајност Срба у Републици Српској у борби за права, и новострадалног народа на Косову, вииде мотив и додатну снагу да се настави са борбом да се чувамо оно што је наше,

"Хвала што се борите за права нашег народа западно од Дрине, Србија ће наставити да помаже Републику Српску. То Србија ради зато што воли Републику Српску..Када имаш брата, гдје год он живио - он је брат! Живеле Република Српска и Србија", поручио је Селаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана