Šehovac: Novo otimanje srpske imovine

Srna
Šehovac: Novo otimanje srpske imovine

VOGOŠĆA - Nacrt urbanističkog plana Kantona Sarajevo je novi pokušaj otimanja srpske imovine koji će uspjeti zato što Srbi nisu budni, rekao je osnivač Demokratske incijative sarajevskh Srba Dušan Šehovac.

Šehovac je nakon javne rasprave o nacrtu urbanističkog plana Kantona Sarajevo rekao da je nedopustvo da se zemlja vlasnika koji su živi proglašava zelenom površinom.

On je dodao da će Srbi Vogošće, Ilidže, Novog Grada čekati i 70 godina da im se njihova uzurpirana imovina u ime društvenog interesa finansijski nadoknadi, te istakao da je privatna imovina neprikosnovena.

-Kao što smo u Vogošći čuli, izgleda da će tek u 22. vijeku Srbi dobiti nadoknadu za zemlju koju će Federacija koristiti za parkove, za memorijale, za mezarja i za nova vikend elitna naselja na srpskm teritorijama, na padinama grada Sarajeva - naveo je Šehovac.

On je dodao da ne gaji nadu da će se Srbi izboriti za svoju imovinu.

-Nismo dovoljno budni, nismo dovoljno organizovani i spremni, obučen, hrabri, ne tražimo podršku tamo gdje treba da je dobijemo da bismo sačuvali našu zemlju- rekao je Šehovac.

On je ukazao da zemlja Srba nije samo u Srbiji i Republici Srpskoj nego se nalazi na svim teritorijama bivše Jugoslavije.

-Ako ovako nastavimo, ta zemlja će postati bosanska, hrvatska, crnogorska, kosovska zemlja i sve će polako biti uništavano kao što je uništeno pravoslavno groblje u Buća Potoku koje više ne postoji - naglasio je Šehovac.

On je rekao da je sve to put za uništavanje srpske imovine kako bi se zatrli tragovi o vijekovima postojanja Srba pravoslavaca na ovim prostorima.

Javna rasprava o nacrtu urbanističkog plana Kantona Sarajevo za period 2016. do 2036. godine samo je malo odškrinula vrata gomile problema koje imaju Srbi u opštini Vogošća, koji tvrde da im se bezočno otima imovina bez ikakve nadoknade, uz poruku odbornika da "srpsku zemlju mogu odnijeti na cipelama".

Gordana Pajdaković, jedna od rijetkih Srpkinja koja se vratila na svoju imovinu u Vogošći, rekla je da bošnjačke velmože iz Sarajeva pokušavaju da joj otmu imovinu u Vogošći koja je bila u vlasništvu njenih roditelja i pradjedova od Osmanskog carstva do danas, te poručila da im to neće poći za rukom.

Pajdakovićeva je rekla da u opštini Vogošća ima puno zemlje u dvije parcele, a riječ je o 80 dunuma.

O otimačini srpske zemlje govorio je i Branimir Trifković.

-Riječ je o našem privatnom zemljištu koje se nalazi i na teritoriji Novog Grada, Vogošće, Ilidže. Što se mene tiče, moje privatno vlasništvo se nalazi na teritoriji Žuči i u pitanju je nekakva zelena površina koju oni žele da postave na tom dijelu i da nemamo pravo tu da gradimo ni objekte, ni kuće, ni bilo šta .izjavio je Trifković novinarima nakon javne rasprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana