Шеховац: Ново отимање српске имовине

Срна
Шеховац: Ново отимање српске имовине

ВОГОШЋА - Нацрт урбанистичког плана Кантона Сарајево је нови покушај отимања српске имовине који ће успјети зато што Срби нису будни, рекао је оснивач Демократске инцијативе сарајевскх Срба Душан Шеховац.

Шеховац је након јавне расправе о нацрту урбанистичког плана Кантона Сарајево рекао да је недопуство да се земља власника који су живи проглашава зеленом површином.

Он је додао да ће Срби Вогошће, Илиџе, Новог Града чекати и 70 година да им се њихова узурпирана имовина у име друштвеног интереса финансијски надокнади, те истакао да је приватна имовина неприкосновена.

-Као што смо у Вогошћи чули, изгледа да ће тек у 22. вијеку Срби добити надокнаду за земљу коју ће Федерација користити за паркове, за меморијале, за мезарја и за нова викенд елитна насеља на српскм територијама, на падинама града Сарајева - навео је Шеховац.

Он је додао да не гаји наду да ће се Срби изборити за своју имовину.

-Нисмо довољно будни, нисмо довољно организовани и спремни, обучен, храбри, не тражимо подршку тамо гдје треба да је добијемо да бисмо сачували нашу земљу- рекао је Шеховац.

Он је указао да земља Срба није само у Србији и Републици Српској него се налази на свим територијама бивше Југославије.

-Ако овако наставимо, та земља ће постати босанска, хрватска, црногорска, косовска земља и све ће полако бити уништавано као што је уништено православно гробље у Бућа Потоку које више не постоји - нагласио је Шеховац.

Он је рекао да је све то пут за уништавање српске имовине како би се затрли трагови о вијековима постојања Срба православаца на овим просторима.

Јавна расправа о нацрту урбанистичког плана Кантона Сарајево за период 2016. до 2036. године само је мало одшкринула врата гомиле проблема које имају Срби у општини Вогошћа, који тврде да им се безочно отима имовина без икакве надокнаде, уз поруку одборника да "српску земљу могу однијети на ципелама".

Гордана Пајдаковић, једна од ријетких Српкиња која се вратила на своју имовину у Вогошћи, рекла је да бошњачке велможе из Сарајева покушавају да јој отму имовину у Вогошћи која је била у власништву њених родитеља и прадједова од Османског царства до данас, те поручила да им то неће поћи за руком.

Пајдаковићева је рекла да у општини Вогошћа има пуно земље у двије парцеле, а ријеч је о 80 дунума.

О отимачини српске земље говорио је и Бранимир Трифковић.

-Ријеч је о нашем приватном земљишту које се налази и на територији Новог Града, Вогошће, Илиџе. Што се мене тиче, моје приватно власништво се налази на територији Жучи и у питању је некаква зелена површина коју они желе да поставе на том дијелу и да немамо право ту да градимо ни објекте, ни куће, ни било шта .изјавио је Трифковић новинарима након јавне расправе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана