Sedam neperspektivnih vojnih lokacija spremno za predaju entitetima

Srna
Sedam neperspektivnih vojnih lokacija spremno za predaju entitetima

SARAJEVO - Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez rekao je u razgovoru sa komandantom NATO Štaba Sarajevo brigadnim generalom Pamelom Mekgaha da je neriješenih sedam od ukupno 15 neperspektivnih vojnih lokacija, spremno za predaju entitetskim vlastima.

Na sastanku je konstatovano da će se u narednom periodu aktivnije sarađivati sa lokalnim vlastima na čijoj teritoriji su neperspektivne lokacije radi ubrzanja procesa predaje, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara.
Helez i Mekgaha razgovarali su danas o usvajanje aneksa Dobojskog sporazuma vezano za rješavanje pokretne neperspektivne vojne imovine, decentralizaciji procesa javnih nabavki u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, te rješavanju neperspektivnih vojnih lokacija.

Helez je upoznao Mekgahu sa benefitima usvajanja ovog aneksa, kojim će se znatno smanjiti upotreba resursa Oružanih snaga BiH, po pitanju skladištenja, obezbjeđivanja i transporta, te sa procesom rješavanja neperspektivnih vojnih lokacija.

On je naglasio značaj održavanja sastanka Sjeveroatlantskog savjeta u Sarajevu, u februaru, te održavanje NATO partnerskog simpozijuma u BiH u oktobru, čiji domaćin će biti BiH.

Mekgaha je izrazila zadovoljstvo činjenicom da su predstavnici odbrambenog resora BiH imali mogućnost direktno učestvovati na nedavnoj NATO konferenciji, razmijeniti mišljenja sa saveznicima, koji su poslali jasnu poruku da će saradnja BiH i NATO biti sve jača.

Sastanku je prisustvovao i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za resurse brigadni general Mirsad Ahmić koji je upoznao prisutne o trenutnom statusu procesa decentralizacije javnih nabavki u odbrambenom sistemu.

Prema njegovim riječima, Radna grupa uradila je prijedlog dokumenta za sprovođenje i u narednom periodu će se intenzivirati aktivnosti na potpunoj realizaciji započetog procesa.

On je istakao da su već u ovoj godini evidentni pokazatelji unapređenja u oblasti javnih nabavki, te dodao da su locirani ključni problemi i u toku su aktivnosti na njihovom otklanjanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana