SDA hoće Titovu ulicu da preimenuje u Alijinu

V. K.
SDA hoće Titovu ulicu da preimenuje u Alijinu

Sarajevo - Podmladak SDA ponovo je pokrenuo inicijativu za promjenu naziva ulice Maršala Tita u Sarajevu u ulicu Alije Izetbegovića.

Odbornik SDA u sarajevskoj opštini Stari Grad Tarik Dautović juče je najavio promjenu imena na svom "Fejsbuk" profilu.

- Alaha mi, uradićemo sve da preimenujemo Titovu ulicu! Neće glavna sarajevska ulica nositi ime tog zločinca, diktatora, vođe totalitarističko-komunističko-zločinačko-ateističkog sistema koji je zatirao svako sjeme muslimanskog, bošnjačkog intelekta. Zvaće se Alije Izetbegovića. I nikome se nećemo pravdati i prilagođavati. Ovo govorim u ime nove generacije Bošnjaka - napisao je Dautović.

Taj stav ekspresno je osudio forum mladih SDP-a BiH.

- Ako je Tito jedini problem u ovoj državi, onda je nama super. Nikada se stanje jednog naroda neće promijeniti sve dok se sam narod ne promijeni. Kad se spomene Josip Broz Tito, treba da ustaneš, jer svi mi i dan-danas živimo od onoga što je on napravio i niko drugi - kažu u SDP-u.

Dautovića su podsjetili da su njegove kolege pokušale sa istom inicijativom 2004. godine i nisu uspjele jer su građani Sarajeva rekli "ne". Godinu kasnije vlasti su pokušale da preimenuju i Međunarodni aerodrom u Sarajevu u međunarodni aerodrom "Alija Izetbegović", ali je to zabranio tadašnji visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana