Savjet ministara: Usvojen program rada za ovu godinu, prioritet pristupanje EU

Srna
Foto: Večernji.ba

SARAJEVO - Savjet ministara usvojio je danas Program rada za ovu godinu, a najznačajniji prioritet ostaje pristupanje EU, nakon dobijanja kandidatskog statusa i odluke Evropskog savjeta za otvaranje pregovora sa BiH.

Program rada usvojen je jednoglasno na prijedlog Kancelarije predsjedajuće Savjeta ministara, uz tehničke korekcije na sjednici, nakon što su usvojeni programi rada ministarstava, upravnih organizacija, institucija i tijela Savjeta.

Program rada sadrži najznačajnije aktivnosti koje Savjet ministara planira da izvrši u ovoj godini, na osnovu prijedloga institucija, koji doprinose ostvarenju usvojenih ciljeva i prioriteta zacrtanih Strateškim okvirom institucija BiH do 2030. godine i Srednjoročnim programom rada Savjeta ministara od 2024. do 2026. godine.

Istovremeno u obzir su uzeti i drugi usvojeni strateški dokumenti usmjereni, između ostalog, na proveđenje reformi u oblastima javne uprave, pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Savjet ministara, kako je navedeno, nastaviće da radi na ispunjavanju preporuka koje za BiH proizlaze iz dokumenata Evropske komisije i obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te Agende 2030 UN, sa ciljem održivog socioekonomskog razvoja zemlje.

Program je fokusiran na ostvarenje ciljeva i prioriteta Savjeta ministara sadržanih u Strateškom okviru institucija BiH do 2030. godine, koji je pripremljen na osnovu Okvira za realizaciju ciljeva održivog razvoja u BiH.

NJime je definisana zajednička vizija svih nivoa vlasti za prosperitetnu, ekonomski i institucionalno razvijenu BiH, socijalno pravednu zemlju jednakih mogućnosti za sve njene građane, sa razvijenom infrastrukturom, društvom zasnovanim na znanju, gđe se na učinkovit način koriste prirodni i drugi resursi, čuva okolina i njeguje bogatstvo različitosti.

Savjet ministara ostaj posvećen sprovođenju Ciljeva održivog razvoja i pratiće politiku EU i država članica u vezi sa obavezama praćenja i izvještavanja o njihovom ostvarivanju.

Godišnji Program rada sadrži, između ostalog, plan aktivnosti, pojedinačne preglede donošenja normativno-pravnih akata te zaključivanja međunarodnih bilateralnih ugovora, pristupanja međunarodnim konvencijama i drugim međunarodnim sporazuma, uz pregled razvojnih, investicionih i drugih projekata.

Generalni sekretarijat Savjeta ministara dostaviće Program rada Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Savjet ministara danas je u drugom krugu glasanja primio k znanju informaciju o Godišnjem planu obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga BiH u inostranstvu za 2024. godinu, koju će Ministarstvo odbrane u Savjetu ministara dostaviti Predsjedništvu i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prema predloženoj informaciji, pripadnici jedinica Oružanih snaga BiH u ovoj godini učestvovaće u 15 međunarodnih vježbi.

Informacija daje i pregled obuka u kojima će učestvovati pripadnici Oružanih snaga BiH u 2024. godini na osnovu odgovarajućih planova i programa saradnje.

Savjet ministara usvojilo je informaciju Direkcije za evropske integracije o održavanju sedmog sastanka Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku između EU i BiH, koji će biti održan 23. maja u Sarajevu, a usvojen je i dokument za diskusiju.

Usvojena je i informacija Ministarstva pravde u Savjetu ministara o otpočinjanju i toku pregovora o sklapanju kolektivnog ugovora za zaposlene u institucijama BiH.

Tim za pregovore zadužen je da nastavi aktivnosti i najkasnije u roku od 60 dana Savjetu ministara dostavi izvještaj o radu, koji će obuhvatiti podatke o napretku u pregovorima i eventualnim neusaglašenim pitanjima, s prijedlogom zaključaka za prevladavanje spornih pitanja.

Savjet ministara zadužio je Ministarstvo pravde da pokrene aktivnosti na izradi akcionog plana sprovođenja inicijative “Partnerstvo za otvorenu vlast” za period 2024-2026. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana