Савјет министара: Усвојен програм рада за ову годину, приоритет приступање ЕУ

Срна
Foto: Вечерњи.ба

САРАЈЕВО - Савјет министара усвојио је данас Програм рада за ову годину, а најзначајнији приоритет остаје приступање ЕУ, након добијања кандидатског статуса и одлуке Европског савјета за отварање преговора са БиХ.

Програм рада усвојен је једногласно на приједлог Канцеларије предсједајуће Савјета министара, уз техничке корекције на сједници, након што су усвојени програми рада министарстава, управних организација, институција и тијела Савјета.

Програм рада садржи најзначајније активности које Савјет министара планира да изврши у овој години, на основу приједлога институција, који доприносе остварењу усвојених циљева и приоритета зацртаних Стратешким оквиром институција БиХ до 2030. године и Средњорочним програмом рада Савјета министара од 2024. до 2026. године.

Истовремено у обзир су узети и други усвојени стратешки документи усмјерени, између осталог, на провеђење реформи у областима јавне управе, правосуђа, борбе против корупције и организованог криминала, саопштено је из Савјета министара.

Савјет министара, како је наведено, наставиће да ради на испуњавању препорука које за БиХ произлазе из докумената Европске комисије и обавеза из Споразума о стабилизацији и придруживању, те Агенде 2030 УН, са циљем одрживог социоекономског развоја земље.

Програм је фокусиран на остварење циљева и приоритета Савјета министара садржаних у Стратешком оквиру институција БиХ до 2030. године, који је припремљен на основу Оквира за реализацију циљева одрживог развоја у БиХ.

НЈиме је дефинисана заједничка визија свих нивоа власти за просперитетну, економски и институционално развијену БиХ, социјално праведну земљу једнаких могућности за све њене грађане, са развијеном инфраструктуром, друштвом заснованим на знању, гђе се на учинковит начин користе природни и други ресурси, чува околина и његује богатство различитости.

Савјет министара остај посвећен спровођењу Циљева одрживог развоја и пратиће политику ЕУ и држава чланица у вези са обавезама праћења и извјештавања о њиховом остваривању.

Годишњи Програм рада садржи, између осталог, план активности, појединачне прегледе доношења нормативно-правних аката те закључивања међународних билатералних уговора, приступања међународним конвенцијама и другим међународним споразума, уз преглед развојних, инвестиционих и других пројеката.

Генерални секретаријат Савјета министара доставиће Програм рада Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Савјет министара данас је у другом кругу гласања примио к знању информацију о Годишњем плану обуке и вјежби припадника и јединица Оружаних снага БиХ у иностранству за 2024. годину, коју ће Министарство одбране у Савјету министара доставити Предсједништву и Парламентарној скупштини БиХ.

Према предложеној информацији, припадници јединица Оружаних снага БиХ у овој години учествоваће у 15 међународних вјежби.

Информација даје и преглед обука у којима ће учествовати припадници Оружаних снага БиХ у 2024. години на основу одговарајућих планова и програма сарадње.

Савјет министара усвојило је информацију Дирекције за европске интеграције о одржавању седмог састанка Пододбора за економска и финансијска питања и статистику између ЕУ и БиХ, који ће бити одржан 23. маја у Сарајеву, а усвојен је и документ за дискусију.

Усвојена је и информација Министарства правде у Савјету министара о отпочињању и току преговора о склапању колективног уговора за запослене у институцијама БиХ.

Тим за преговоре задужен је да настави активности и најкасније у року од 60 дана Савјету министара достави извјештај о раду, који ће обухватити податке о напретку у преговорима и евентуалним неусаглашеним питањима, с приједлогом закључака за превладавање спорних питања.

Савјет министара задужио је Министарство правде да покрене активности на изради акционог плана спровођења иницијативе “Партнерство за отворену власт” за период 2024-2026. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана