Savjet ministara koči gradnju graničnog prelaza

Agencije
Savjet ministara koči gradnju graničnog prelaza

Sarajevo - Izgradnja graničnog prelaza na lokaciji Bratunac - Ljubovija čeka saglasnost Savjeta ministara BiH, a institucije i organi Srpske izvršili su sve potrebne aktivnosti iz svoje nadležnosti i stvorili sve preduslove za realizaciju ovog projekta, rekli su u Ministarstvu saobraćaja i veza RS.

- Protokolom između Vlade Srbije i Vlade Srpske i Sporazumom o izgradnji međudržavnog mosta preko Drine na lokaciji Bratunac - Ljubovija, između Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH, definisano je da izgradnju mosta finansira Srbija, izgradnju graničnog prelaza Uprava za indirektno oporezivanje BiH, a izgradnju pristupnih puteva Srpska - istakli su u ministarstvu. Naveli su da je Vlada Srpske izvršila eksproprijaciju nepokretnosti u svrhu izgradnje mosta, prelaza i pristupnih puteva. Podsjetili su da je Vlada u junu donijela rješenje kojim se daje saglasnost na zaključivanje ugovora između Vlade i UIO BiH o osnivanju prava građenja na zemljištu u vlasništvu Srpske u korist UIO u svrhu izgradnje objekta zajedničkog graničnog prelaza u Bratuncu.

- Uzimajući u obzir da se radi o investicionom projektu od posebnog značaja za regionalni ekonomski razvoj, Vlada je dala saglasnost da se UIO oslobodi plaćanja mjesečne naknade na ime zakupa, a pravo građenja daje se dok postoji potreba za prelazom. Istim rješenjem, ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić ovlašćen je da, u ime Vlade, potpiše predmetni ugovor - kazali su iz ministarstva.

Ističu da su Ministarstvo saobraćaja i UIO BiH definisali tekst ugovora, a za njegovo potpisivanje neophodno je mišljenje Pravobranilaštva RS i Pravobranilaštva BiH te saglasnost Vlade RS i Savjeta ministara BiH. Pozitivna mišljenja Pravobranilaštva BiH i Pravobranilaštva RS su pribavljena, kao i saglasnost Vlade RS.

- Prema informacijama kojima raspolažemo, UIO više od mjesec čeka saglasnost Savjeta ministara BiH, što je i jedini razlog što ugovor još nije zaključen - rekli su iz Ministarstva saobraćaja. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana