Ročište u Sudu BiH: Savčić rekao da je optužnica potpuno izmišljena, nakon uvažene žalbe ostaje na čelu BORS-a

Ž.D.
Ročište u Sudu BiH: Savčić rekao da je optužnica potpuno izmišljena, nakon uvažene žalbe ostaje na čelu BORS-a

SARAJEVO – Optužnica je potpuno izmišljena, ne osjećam se krivim i nisam kriv za ono za šta me terete, rekao je sudiji za prethodno saslušanje na ročištu u Sudu BiH general Milomir Savčić izjašnjavajući se o optužnici Tužilaštva BiH koja ga tereti za pomaganje u ratnom zločinu počinjenom 1995. godine u Srebrenici.

Sud BiH je 13. januara potvrdio optužnicu protiv Savčića,  bivšeg komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

Savčićev branilac, advokat Miodrag Stojanović  istakao je da je sada na odbrani da u toku suđenja dokaže njegovu nevinost.

- U vrijeme koje je obuhvaćeno optužnicom - 13, 14. i 15. jula 1995. godine general se sa većim dijelom svoje jedinice nalazio na potpuno drugoj lokaciji u aktivnim borbenim dejstvima, 50 kilometara udaljenoj od mjesta Kasaba, tako da mi se čini da to ni tužilac neće osporiti - rekao je Stojanović.

On je naveo da će suštinska "borba" Tužilaštva i odbrane biti u subjektivnom odnosu prema tome da li je general Savčić na bilo koji način učestvovao u planiranju onoga što se dešavalo u vezi sa Srebrenicom i da li je imao svijest o tome šta će biti sa zarobljenicima.

Stojanović smatra da treba staviti akcenat na nedavno objavljeni deklasifikovani dokument Vlade Britanije o dešavanjima u Srebrenici iz jula 1995. godine u kojem je navedeno da Pale nisu imale plan za osvajanje enklave.

- Zapovijest za aktivna borbena dejstva "Krivaja 95" je zapovijest Drinskog korpusa od 2. jula i tu je tačno označeno šta je zadatak. Piše da nije bio planiran ulazak u Srebrenicu, tako da je tačna procjena engleskih obavještajnih organa da Vojska Republike Srpske nema za cilj ulazak u Srebrenicu nego njenu demilitarizaciju, zaustavljanje stalnih ofanzivnih borbenih dejstava i diverzantskih akcija iz prostora zaštićene zone Srebrenica ka teritoriji Republike Srpske - rekao je Stojanović.

On je rekao da su ta dejstva iz Srebrenice predstavljala realizaciju naredbe Envera Hadžihasanovića, a kasnije Avde Palića, kao komandanta 285. brigade Armije RBiH, da se takvim aktivnostima "veže" što više snaga Vojske Republike Srpske, rastereti sarajevsko ratište i omogući ARBiH da na sarajevskom ratištu izvrši deblokadu.

 

 

Stojanović je istakao i da je nezvanično dobio informaciju da je uvažen dio žalbe odbrane na mjere zabrane i da general ostaje na mjestu predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske (BORS), ali da nije zvanično dobio odgovor Suda BiH na žalbu.

Na prijedlog Tužilaštva BiH, Sud je Savčiću zabranio da obavlja dužnost predsjednika BORS-a i nastupe u medijima u dijelu koji se odnosi na predmet suđenja. Generalu je izrečena i zabrana napuštanja BiH i naloženo oduzimanje putnih isprava, a zabranjen mu je i kontakt sa svjedocima  Tužilaštva.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana