Satler kritikovao VSTS: Ne vidimo dovoljno reformi za naša ulaganja

Srna
Satler kritikovao VSTS: Ne vidimo dovoljno reformi za naša ulaganja

SARAJEVO - Specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler pozvao je danas članove Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH da se hitno pozabave trenutnom situacijom u pravosuđu, posebno kada je riječ o vraćanju povjerenja javnosti u pravosuđe i obezbjeđenju njegovog integriteta, nezavisnosti i odgovornosti.

Satler je napomenuo da ovi aspekti nisu dovoljno utemeljeni u pravosuđu BiH i poručio da se to mora promijeniti, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Predstavljajući VSTS-u izvještaj Evropske komisije o BiH za 2020. godinu u kojem je iskazano razočarenje zbog izostanka napretka, naročito u pravosuđu, Satler je rekao da je u izvještaju vrlo jasno navedena hitna potreba sprovođenja robusnog i nezavisnog sistema provjera integriteta za sve nosioce pravosudnih funkcija.

- Da bi se odgovorilo na očekivanja građana, takve provjere trebaju biti popraćene vanjskim nadzorom. S ciljem omogućavanja tih promjena, potrebno je hitno izmijeniti Zakon o VSTS-u. Svako kašnjenje u tom pogledu će samo naštetiti BiH na njenom putu ka EU. Ali, uprkos ovim zakonodavnim reformama, potrebno je da članovi Savjeta rade proaktivno i vode svojim primjerom -navodi se u saopštenju.

Uvažavajući dugogodišnju saradnju EU i VSTS-a, zasnovanu posebno na finansijskoj i tehničkoj pomoći EU od 2004. godine, Satler je izrazio razočarenje zbog izostanka napretka, naročito u pravosuđu.

- Jednostavno ne vidimo dovoljno reformi za naša ulaganja - rekao je Satler.

Satler je naglasio da je krajnje vrijeme za pokretanje promjena u pravosudnoj kulturi, ističući da prvi korak u tom pravcu jeste uspostavljanje profesionalne i održive jedinice za integritet u okviru Sekretarijata VSTS-a, na šta se Savjet i obavezao.

On je zahvalio Savjetu za brzo reagovanje na zabrinutost Centralne izborne komisije BiH i donošenje instrukcije o prioritizaciji predmeta izbornih prevara tokom predstojećeg izbornog perioda.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milan Tegeltija izjavio je danas u Sarajevu da su članovi Savjeta stotinu odsto posvećeni ulasku u EU i dobijanju kandidatskog statusa.

Tegeltija je izrazio zahvalnost za podršku koju je EU pružila pravosuđu BiH, posebno akcentujući pomoć za izgradnju i rekonstrukciju brojnih pravosudnih institucija, kao i podršku pri zapošljivanju i finansiranju rada sudija i tužilaca u cilju efikasnijeg procesuiranja predmeta ratnih zločina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana