Сатлер критиковао ВСТС: Не видимо довољно реформи за наша улагања

Срна
Сатлер критиковао ВСТС: Не видимо довољно реформи за наша улагања

САРАЈЕВО - Специјални представник ЕУ у БиХ Јохан Сатлер позвао је данас чланове Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ да се хитно позабаве тренутном ситуацијом у правосуђу, посебно када је ријеч о враћању повјерења јавности у правосуђе и обезбјеђењу његовог интегритета, независности и одговорности.

Сатлер је напоменуо да ови аспекти нису довољно утемељени у правосуђу БиХ и поручио да се то мора промијенити, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

Представљајући ВСТС-у извјештај Европске комисије о БиХ за 2020. годину у којем је исказано разочарење због изостанка напретка, нарочито у правосуђу, Сатлер је рекао да је у извјештају врло јасно наведена хитна потреба спровођења робусног и независног система провјера интегритета за све носиоце правосудних функција.

- Да би се одговорило на очекивања грађана, такве провјере требају бити попраћене вањским надзором. С циљем омогућавања тих промјена, потребно је хитно измијенити Закон о ВСТС-у. Свако кашњење у том погледу ће само наштетити БиХ на њеном путу ка ЕУ. Али, упркос овим законодавним реформама, потребно је да чланови Савјета раде проактивно и воде својим примјером -наводи се у саопштењу.

Уважавајући дугогодишњу сарадњу ЕУ и ВСТС-а, засновану посебно на финансијској и техничкој помоћи ЕУ од 2004. године, Сатлер је изразио разочарење због изостанка напретка, нарочито у правосуђу.

- Једноставно не видимо довољно реформи за наша улагања - рекао је Сатлер.

Сатлер је нагласио да је крајње вријеме за покретање промјена у правосудној култури, истичући да први корак у том правцу јесте успостављање професионалне и одрживе јединице за интегритет у оквиру Секретаријата ВСТС-а, на шта се Савјет и обавезао.

Он је захвалио Савјету за брзо реаговање на забринутост Централне изборне комисије БиХ и доношење инструкције о приоритизацији предмета изборних превара током предстојећег изборног периода.

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета Милан Тегелтија изјавио је данас у Сарајеву да су чланови Савјета стотину одсто посвећени уласку у ЕУ и добијању кандидатског статуса.

Тегелтија је изразио захвалност за подршку коју је ЕУ пружила правосуђу БиХ, посебно акцентујући помоћ за изградњу и реконструкцију бројних правосудних институција, као и подршку при запошљивању и финансирању рада судија и тужилаца у циљу ефикаснијег процесуирања предмета ратних злочина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана