Šarović bez šanse da skroji novu većinu

Željka Domazet
Šarović bez šanse da skroji novu većinu

SARAJEVO - Prvi čovjek SDS-a Mirko Šarović otvoreno je ponudio da na nivou BiH bude formirana nova parlamentarna većina, čija će dio biti i oni, na šta su iz srpskih stranaka koje su pobijedile na izborima poručili da je sada kristalno jasno da je i SDS dio zavjere protiv Republike Srpske koja već dugo traje.

Ovo nije prvi put da Šarović pominje novu većinu u Parlamentu jer je tu mogućnost najavio i krajem jula. Taj prijedlog saopštio je i juče.

- Predlažem da se mijenja parlamentarna većina, da se nađu 22 poslanika koji mogu da izglasaju i da zadovolje pravila i entitetska i svaka druga i da Parlament normalno radi. Prije svega Predstavnički dom. To sam rekao i drugima na Savjetu ministara BiH. SDS će uvijek biti dio te većine, koja će uraditi sve da se spriječi da se taj dom koristi kao predmet pritiska i ucjene u formiranju Savjeta ministara - poručio je Šarović iz Sarajeva.

Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić (SNSD) rekla je za “Glas Srpske” da Šarovićeve ideje idu samo dotle dokle postoji mogućnost da on formira vlast.

- I ako bi mogao da sakupi većinu, time se sve ne završava. U normalnim okolnostima tu bi trebalo da počne. I dalje neće biti radnih tijela ni mogućnosti da se radi na dokumentima koje bude predlagao taj Savjet. Ne vidim na koji način misli Šarović, odnosno kako to misli SDA koja drži Šarovića još ili planira bilo šta s njim, da izađe iz tog vrzinog kola - pita Majkićeva.

Konstatovala je da su to uzaludna maštanja.

Nije, kako je dodala, najvažnija stvar BiH da SDS i PDP ostanu u vlasti.

- Nije valjda važno SDA da ima podobne Srbe koji će glasati za ono što oni predlože. Valjda je važno da zemlja počne da ispunjava obaveze u dijelu koji se odnosi na EU, bolji život i standard građana, te sve ono što prati svaku parlamentarnu demokratiju - zaključila je Majkić.

Šef Srpskog kluba u Parlamentu BiH Nenad Stevandić kaže za “Glas Srpske” da su, ako je to stvarna Šarovićeva namjera, stvari jasne kao dan. Sami se, dodao je, otkrivaju i demaskiraju.

- Nema više ni smokvinog lista na toj vrsti političke kohabitacije SDS-a i SDA. Šarović je učestvovao u toj zavjeri protiv Srpske da se ne predloži niko za predsjedavajućeg Savjeta ministara i to blokira u Predsjedništvu, te da Željko Komšić i Šefik Džaferović blokiraju prijedlog pobjednika u RS za tu funkciju da bi se sistemski lančanom reakcijom blokirao rad komisija i izbor novog predsjedavajućeg. Sam je predložio da ostane ministar bez izbornog legitimiteta, a da mu oni vrate protivuslugu za ove četiri godine vjernog služenja bošnjačkoj politici protiv RS - konstatovao je Stevandić.

Projekti

Mirko Šarović je istakao da milijarda maraka koja čeka na realizaciju, jer je blokirano sve u Predstavničkom domu, zaslužuje 22 poslanika koji će to odblokirati, te da nađu samo najnužnija pitanja koja su od interesa za sve državljane BiH.

- Ka tome treba težiti kako bismo obesmislili sve moguće blokade. Možda se ovo neće svidjeti nekima, ali je moj stav - rekao je Šarović odgovarajući na pitanje da li će zbog nedolaska hrvatskih ministara juče na sjednicu moći da u ovoj instituciji odlučuju njihovi zamjenici.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana