Sarajevo ubija i sjećanje na zločin

Željka Domazet
Sarajevo ubija i sjećanje na zločin

Sarajevo, Banjaluka - Obilježavanje godišnjice zločina nad vojnicima Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ove godine posebno je teško za porodice ubijenih, jer nakon četvrt vijeka ne mogu da posjete mjesto na kojem su njihovi najbliži pobijeni i zapale svijeće.

Gordana Gvozdenović i Bogdanka Tomović, čiji su brat Obrad i sin Zdravko ubijeni u Dobrovoljačkoj, šokirane su viješću da će obilježavanje 25 godina od tog zločina biti organizovano samo u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, a ne u Sarajevu makar ih, kao i prethodnih godina, čuvali policijski kordoni. U Odboru Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova istakli su da je ovakva odluka iznuđena ponašanjem kantonalnih i federalnih vlasti u Sarajevu. Komemorativni skup u Dobrovoljačkoj ulici održan je prvi put 3. maja 2010. uz jaku policijsku zaštitu, ali će sedam godina kasnije porodice zapaliti svijeće kilometrima daleko od mjesta zločina.

- Lani su nam iz Sarajeva obećali da neće biti nikakvih problema što se tiče bezbjednosti i dolaska porodica, ali su nas ponovo slagali. Umjesto da idemo korak naprijed, mi idemo deset koraka nazad. Ne plašim se, ali ne bih im dozvolila to zadovoljstvo da nas ponižavaju. Vidjeću da li ćemo doći u Miljeviće, a ukoliko i budemo, ići ćemo starim putem da Sarajevo ni očima ne vidimo - kaže kroz suze Gordana Gvozdenović.

Bogdanu Tomović zatekli smo dok je palila svijeće na sinovom grobu.

- Još nisam odlučila da li ću ići u Miljeviće da zajedno sa porodicama ubijenih i drugovima moga Zdravka obilježimo godišnjicu zločina. Tvrde da u Sarajevu nije bezbjedno. Pa nikada nije bilo bezbjedno, nije bilo ni kada je moj Zdravko ubijen. Povrijeđena sam time što mi na vrijeme nije javljeno da ove godine nećemo ići u Dobrovoljačku ulicu - priča shrvana majka.

Predsjednik RS Milorad Dodik istakao je da ove godine u Sarajevu neće biti obilježavana godišnjica zločina, jer ne žele da srpski narod bude dodatno ponižen.

- Ne smijemo dozvoliti da bilo ko bude izložen opasnosti i da prislužene svijeće i položeno cvijeće opet završe u kontejnerima. To bi bilo dodatno poniženje i zašto bismo se tome izlagali? To govori o drugoj strani, ne o nama. Odavno sam uvjeren da od BiH nema ništa, a posebno sada kada vidim da druga strana ne može da istrpi istinu i prihvati pomirenje - istakao je Dodik i dodao da bi bilo normalno da svako u miru i bez najmanjeg problema odaje poštu svojim stradalim sunarodnicima i da se to poštuje, a ne omalovažava.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić naglašava da su porodice poginulih pripadnika JNA dovoljno ponižene činjenicom da ovaj slučaj nije dobio sudski epilog pa ih ne treba izlagati dodatnom poniženju u Sarajevu.

- Počast ubijenim odaćemo tamo gdje možemo - rekao je Ivanić i dodao da se u Dobrovoljačkoj ulici prije 25 godina dogodio jedan od najvećih zločina u BiH.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović rekao je da je poražavajuće i obeshrabrujuće što 25 godina od zločina i 22 godine od završetka rata porodice žrtava i predstavnici institucija i boračkih udruženja iz Srpske, zbog bezbjednosnih razloga, ne mogu da odu na mjesto stradanja i odaju poštu nevinim žrtvama.

- Vojnici koji su se mirno povlačili nisu nikome bili ništa krivi. Radi mira, stabilnosti i bolje budućnosti zemlje mora biti utvrđeno ko je naredio i izvršio ovaj zločin te svi ti ljudi izvedeni pred lice pravde - istakao je Čubrilović.

Premijerka RS Željka Cvijanović ocijenila je da je zločin koji se desio u Dobrovoljačkoj ulici bio simbol početka rata u BiH, a da danas predstavlja simbol posrnulog pravosuđa.

- Tužno je i poražavajuće da porodice stradalih nisu u mogućnosti da u miru odaju počast svojim najmilijima na mjestu gdje se zločin dogodio, ali baš zbog toga je važno da nastavimo da se dostojanstveno sjećamo i odajemo počast stradalim vojnicima - izjavila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić ocijenio je da odluka da obilježavanje godišnjice zločina bude održano samo u Miljevićima nije poraz, već opomena vlastima u FBiH da prema žrtvama svi treba da se odnose na isti način.

- To nije novi problem, jer odavno nema uslova da se obilježi stradanje žrtava. Do sada su donošene odluke da obilježavanje bude na mjestu stradanja, ali tu nema označenog mjesta u vidu spomen-ploče, niti određenog mjesta za paljenje svijeća - rekao je Savčić i dodao da su i svijeće i cvijeće uklanjane čim bi im vidjeli leđa.

Napad na kolonu

Kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine napali su pripadnici "Zelenih beretki", Patriotske lige, MUP-a i Teritorijalne odbrane RBiH dok su se mirno na osnovu postignutog sporazuma i uz garanciju mirovnih snaga UN povlačili iz Sarajeva.

Iako je MUP RS dostavio izvještaj Tužilaštvu BiH o počinjenom zločinu koji sadrži brojne dokaze koji potvrđuju da je napadom rukovodio tadašnji član Predsjedništva RBiH Ejup Ganić i da su za njega bili odgovorni Jovan Divjak, Jusuf Pušina, Zaim Backović, Dragan Vikić i drugi, za zločin niko nije odgovarao. Bivši međunarodni tužilac u Tužilaštvu BiH Džud Romano početkom 2012. godine donio je odluku o obustavi istrage protiv 14 osumnjičenih.

Kovačević: Cilj izazivanje rata

General Dušan Kovačević, koji je bio desna ruka generala Milutina Kukanjca, komandanta Treće armije i učesnik pregovora o izvlačenju vojske iz Sarajeva, rekao je za "Sputnjik" da ima dovoljno nepobitnih dokaza o zločinu u Dobrovoljačkoj ulici, a da pravosudne institucije BiH nisu učinile ništa na procesiranju krivaca.

- Muslimansko rukovodstvo pod palicom Ejupa Ganića po svaku cijenu je htjelo da dođe do rata, jer su procijenili da jedino tako mogu da dobiju suverenu državu koja će biti uređena kao islamska - istakao je Kovačević.

Žrtve

42 UBIJENA

-32 Srbina

-6 Hrvata

-2 muslimana

-2 Albanca

*28 vojnika

*10 oficira

*4 građanska lica

71 RANjENO

207 ZAROBLjENO

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana