Samo smanjenje nameta može uvećati minimalac

Marijana Miljić Bjelovuk
Samo smanjenje nameta može uvećati minimalac

BANjALUKA - Poslodavci i sindikat sutra će ponovo sjesti za isti sto i nastaviti razgovore o povećanju najniže plate, jer su na njihove adrese stigli statistički podaci o makroekonomskim kretanjima koji su traženi i koji treba da odrede dalji tok kretanja minimalca u Srpskoj.

Statistički pokazatelji o inflaciji, BDP-u, cijenama, prosječnim platama po djelatnostima te uporednim podacima o najnižoj plati u Srpskoj sa zemljama regiona, koje je na jednom dokumentu sabralo Ministarstvo finansija RS juče su proslijeđeni Uniji udruženja poslodavaca i Savezu sindikata RS. Socijalni partneri obaviješteni su da će na vanrednoj sjednici sutra taj materijal biti pred njima. I jedna i druga strana tvrdi da su pokazatelji na njihovoj strani.

- Makroekonomski pokazatelji ukazuju na to da je trenutni iznos najniže plate maksimalan koji mi u ovom trenutku možemo dozvoliti. Ako je želja Vlade da na taj način pristupa zaštiti onih koji imaju minimalac, onda to treba uraditi na način da duplo smanji iznos oporezivanja najniže plate - rekao je “Glasu” direktor Unije udruženja poslodavaca RS Saša Aćić.

Naglasio je da je inflacija za šest mjeseci pokrila dosadašnji iznos rasta najniže plate.

- Svako povećanje mimo toga bi u suštini učinilo da RS bude u prosjeku najviše opterećena u odnosu na prosječnu platu. Mi smo trenutno po toj analizi na 60 odsto učešća najniže plate u prosječnoj. Nijedna zemlja regiona nije blizu tog prosjeka - naglasio je Aćić.

Ako Vlada RS želi da dodatno diže minimalac, Aćić navodi da to treba uraditi na način kao što su uradile Crna Gora i Hrvatska, koje su drastično smanjile nivo oporezivanja najniže plate.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić rekla je da su im proslijeđeni statističke pokazatelji, bez ikakve analize kako je dogovoreno na prethodnoj sjednici.

- Navedeni su podaci o inflaciji, BDP-u, kretanju plata po djelatnostima, cijene. Sve je šturo urađeno. Nema nikakve analize. Sve te podatke i do sada smo imali ispred sebe. Svi oni idu u prilog tome da treba doći do povećanja najniže plate u Srpskoj - rekla je “Glasu Srpske” Mišićeva.

Naglasila je da od 285.559 zaposlenih radnika u Srpskoj čak 167.039 ne može sa svojom zaradom da dobaci do plate od 1.000 maraka.

- Izdavanja za hranu za četvoročlanu porodicu dosegla su iznos veći od 990 maraka. To u suštini znači da ti ljudi ne mogu zaraditi za hranu i kupiti sredstva za osnovnu higijenu. Da ne govorimo o računima za struju, vodu, prevoz i sve ostalo - rekla je Mišićeva i dodala da nije potrebna analitika koja će pokazati da u Srpskoj treba doći do povećanja minimalca, jer je, kako je navela, dovoljno je samo otići na gradilište i pitati radnike za koliko rade. Navela je da poslodavci mogu pričati bajke, ali da je stvarnost drugačija.

- Prijete da će zatvoriti fabrike ako dođe do povećanja najniže plate. Pa svako ko će zatvoriti firmu zbog toga neka je odmah stavi pod ključ - poručila je poslodavcima Mišićeva.

Treći zahtjev

Vlada Srpske je krajem prošle godine povećala najnižu platu sa 540 na 590 maraka. Uprkos protivljenju poslovne zajednice sredinom maja iznenada je Vlada RS prelomila i posegla za novim rastom minimalca na 650 maraka. Nedugo nakon toga Savez sindikata RS je uputio zahtjev za zakazivanje vanredne sjednice da bi otpočeli pregovori o novom rastu najniže plate, a socijalni partneri su za sto sjeli polovinom jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana