Ruski mediji o rezoluciji: Srbija je postigla veliki uspjeh!

GS
Ruski mediji o rezoluciji: Srbija je postigla veliki uspjeh!

Srbija je postigla veliki uspjeh pred Generalnom skupštinom UN. Tvrde to na ruskoj državnoj televiziji, gdje su detaljno analizirali sva dešavanja u vezi sa glasanjem o rezoluciji o Srebrenici.

Rusija je podržala Srbiju, koja je kako navodi ruska državna televizija, istakla da je licemjerno da Njemačka predlaže jednu ovakvu rezoluciju, s obzirom na njeno istorijsko iskustvo sa ratovima i brojnim zločinima i genocidima koje je počinila. 

Rusija 1 navodi da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio Rusima na svesrdnoj podršci, kao i svim drugim državama koje su podržale Srbiju i srpski narod. Podsjećaju da je ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja rekao da bi usvajanje rezolucije o Srebrenici moglo samo produbiti krizu u BiH i regionu i da bi to otvorilo Pandorinu kutiju, uz poruku da u Srebrenici nije bilo genocida. 

Ruska državna televizija u svom prilogu ističe da su imali priliku i da razgovaraju sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom koji im je u intervjuu istakao da rezolucija samo pokazuje da BiH ne može da opstane i da će se uskoro ići sa prijedlogom o mirnom razlazu Republike Srpske i FBiH.

Protiv rezolucije su bili i građani Podgorice koji su mirnim skupom pokazali da su protiv etiketiranja srpskog naroda, navodi Rusija 1. Osim toga, navode da se na spisku stradalih Srebreničana iz jula 1995. godine nalaze živi ljudi, što je i Dodik pokazao prošlog četvrtka u Srebrenici. 

Da se u Srebrenici nije desio genocid, za rusku televiziju je potvrdio i Gideon Grajf koji je bio na čelu Nezavisne međunarodne komisije koja je istraživala stradanja svih naroda u srebreničkom području od 1992-1995. godine. Na kraju svog priloga, Rusija 1 navodi da se ne smiju zaboraviti ni srpske žrtve u Podrinju koji su stradali od ruke Nasera Orića, uz zaključak da rezolucija neće doprinijeti pomirenju, kao i da na Zapadu srpske žrtve niko ne pominje, iako je očigledno da se nad Srbima desio veliki zločin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana