Руски медији о резолуцији: Србија је постигла велики успјех!

ГС
Руски медији о резолуцији: Србија је постигла велики успјех!

Србија је постигла велики успјех пред Генералном скупштином УН. Тврде то на руској државној телевизији, гдје су детаљно анализирали сва дешавања у вези са гласањем о резолуцији о Сребреници.

Русија је подржала Србију, која је како наводи руска државна телевизија, истакла да је лицемјерно да Њемачка предлаже једну овакву резолуцију, с обзиром на њено историјско искуство са ратовима и бројним злочинима и геноцидима које је починила. 

Русија 1 наводи да се предсједник Србије Александар Вучић захвалио Русима на свесрдној подршци, као и свим другим државама које су подржале Србију и српски народ. Подсјећају да је руски амбасадор у УН Василиј Небензја рекао да би усвајање резолуције о Сребреници могло само продубити кризу у БиХ и региону и да би то отворило Пандорину кутију, уз поруку да у Сребреници није било геноцида. 

Руска државна телевизија у свом прилогу истиче да су имали прилику и да разговарају са предсједником Српске Милорадом Додиком који им је у интервјуу истакао да резолуција само показује да БиХ не може да опстане и да ће се ускоро ићи са приједлогом о мирном разлазу Републике Српске и ФБиХ.

Против резолуције су били и грађани Подгорице који су мирним скупом показали да су против етикетирања српског народа, наводи Русија 1. Осим тога, наводе да се на списку страдалих Сребреничана из јула 1995. године налазе живи људи, што је и Додик показао прошлог четвртка у Сребреници. 

Да се у Сребреници није десио геноцид, за руску телевизију је потврдио и Гидеон Грајф који је био на челу Независне међународне комисије која је истраживала страдања свих народа у сребреничком подручју од 1992-1995. године. На крају свог прилога, Русија 1 наводи да се не смију заборавити ни српске жртве у Подрињу који су страдали од руке Насера Орића, уз закључак да резолуција неће допринијети помирењу, као и да на Западу српске жртве нико не помиње, иако је очигледно да се над Србима десио велики злочин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана