Rusija želi stabilizaciju odnosa u BiH

Vedrana Kulaga
Rusija želi stabilizaciju odnosa u BiH

Sankt Peterburg - Republika Srpska i institucije Sankt Peterburga nastavljaju saradnju u brojnim oblastima, a Rusija je istrajna da štiti interese Srpske, poručeno je juče nakon sastanaka koje su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica Republike Željka Cvijanović imali sa ruskim zvaničnicima.

 

 

Dodik i Cvijanovićeva otputovali su u višednevnu posjetu Rusiji, gdje se održava Međunarodni ekonomski forum kojem prisustvuju zvaničnici iz brojnih država svijeta, a na marginama foruma Dodik je juče razgovarao sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim.

Dodik je, kako je rekao, informisao Lavrova da je u Republici Srpskoj situacija stabilna, ali da je problem to što još nije formirana vlast na nivou BiH. Razgovarao je i o ekonomskim i drugim aranžmanima sa Rusijom, stvarima koje su učinjene od jeseni kada je Lavrov bio u Banjaluci, ali i o mogućnosti organizovanja sastanaka na ministarskom nivou u formatu Rusija, Turska, Srbija i BiH s ciljem uspostavljanja bolje saradnje. Bilo je riječi i o mogućnostima jačanja kapaciteta naftne industrije u RS, čiji je vlasnik ruska kompanija “Zarubežnjeft”.

- Vjerujem da ćemo uspjeti da kroz rekonstrukciju dijela naftne industrije očuvamo i dodatno razvijamo te kapacitete. Razgovarali smo o sertifikovanju preduzeća “Orao” iz Bijeljine da može obavljati reparaciju i modernizaciju helikoptera ruske proizvodnje, te o napretku izgradnje rusko-srpskog pravoslavnog centra u Banjaluci - naglasio je Dodik.

Lavrov je, kako je objavljeno na zvaničnim sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova, istakao da podržava napore za stabilizaciju situacije nakon posljednjih izbora, te da nastoje da spriječe diskriminaciju Srpske u okviru problema u BiH.

Cvijanovićeva i vršilac dužnosti gubernatora Sankt Peterburga Aleksandar Beglov juče su potpisali novu Mapu puta, u kojoj su pobrojane aktivnosti za realizaciju prioritetnih pravaca saradnje između vlade Sankt Peterburga i Srpske od 2019. do 2021. godine. Novina u odnosu na raniji dokument o saradnji jeste to da će biti formirana radna grupa koja će se baviti razvojem novih tehnologija.

- Saradnja na ekonomskom planu i jači trgovinski odnosi  značiće mnogo za ekonomiju Srpske jer ćemo imati sistemski pristup tržištu cijele Rusije, a posebno Sankt Peterburga. RS će učestvovati u zajedničkim projektima, koji podrazumijevaju i obuku kadra iz Srpske u Rusiji, iz oblasti veterinarstva, fitosanitarne zaštite i zdravstva. Pružaju se ogromne mogućnosti za usavršavanje našeg kadra, a već je uspostavljena i unaprijeđena saradnja sa Univerzitetskim kliničkim centrom u Banjaluci - precizirala je Cvijanovićeva.

Mapa puta, kako je poručeno, predviđa i saradnju na kulturnom i obrazovnom planu, te u oblasti turizma.

Dodik, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH, sastao se i sa šefom katarske diplomatije Muhamedom bin Abdulrahmanom el Tanijem, sa kojim je razgovarao o saradnji i investicijama. Katarska strana je, kako je rečeno, zainteresovana za izgradnju hotela u BiH, za uvoz poljoprivrednih proizvoda i industrijske robe.

Zvaničnici RS će, prema planu boravka u Rusiji, održati još nekoliko sastanaka, a jedan od njih je sa predstavnicima kompanije “Gasprom”, gdje će biti riječi o pružanju kraka “Turskog toka” prema Srpskoj i gasifikaciji Republike. Taj sastanak je planiran za sutra.

Digitalna ekonomija

Željka Cvijanović je izjavila juče u Sankt Peterburgu da je veoma važno da vlade prepoznaju značaj digitalne ekonomije i digitalizacije uopšte jer će od toga zavisiti i privredni rast ekonomije.

- Republika Srpska je napravila ambiciozan plan kada je riječ o sferi digitalizacije, a mnogi od važnih projekata su već implementirani, neki su u fazi implementacije, a drugi planirani - naglasila je Cvijanovićeva na panelu “Jednake mogućnosti u digitalnom dobu” u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana