RS stavila tačku na reformu policije

G. Maunaga, Ž. Domazet
RS stavila tačku na reformu policije

Sarajevo, Banjaluka - Reforma policije za Republiku Srpsku odavno je završena stvar i ne dolazi u obzir da se to pitanje pokreće zbog neuspjeha policijskih šefova iz FBiH.

Poručili su to predstavnici RS u institucijama BiH nakon što je federalni premijer Nermin Nikšić izjavio da očekuje reformu policije i kao argument za reformu naveo "politički motivisan" napad na zgradu Predsjedništva BiH i pokrenuti postupak Tužilaštva BiH protiv direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zupca zbog nereagovanja prilikom nasilnih protesta 7. februara u Sarajevu.

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Dušanka Majkić naglasila je da je na reformu policije stavljena tačka.

- Ni mnogo manje nadležnosti više neće proći. Političarima iz FBiH i njihovim policijskim šefovima bilo bi bolje da ne sabotiraju svoj rad i da njihove policije rade kako valja, a ne da za svoje neuspjehe traže novu reformu - kazala je Majkićeva.

Njen kolega iz Komisije i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Staša Košarac takođe poručuje da bilo kakva nova reforma ni centralizacija ne dolaze u obzir.

- FBiH ima svoju policiju, svoje kantonalne policije i neka rade svoj posao kako valja. Njihov nerad nikakva reforma policije ne može pokriti - kazao je Košarac.

Član Ustavnopravne komisije Parlamenta BiH Petar Kunić kaže da se vidjelo da je u pozadini svega pokušaj reforme policije onda kada je ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić izjavio da to ministarstvo nema nadležnosti za djelovanje.

 

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana