РС ставила тачку на реформу полиције

Г. Маунага, Ж. Домазет
РС ставила тачку на реформу полиције

Сарајево, Бањалука - Реформа полиције за Републику Српску одавно је завршена ствар и не долази у обзир да се то питање покреће због неуспјеха полицијских шефова из ФБиХ.

Поручили су то представници РС у институцијама БиХ након што је федерални премијер Нермин Никшић изјавио да очекује реформу полиције и као аргумент за реформу навео "политички мотивисан" напад на зграду Предсједништва БиХ и покренути поступак Тужилаштва БиХ против директора Државне агенције за истраге и заштиту (SIPA) Горана Зупца због нереаговања приликом насилних протеста 7. фебруара у Сарајеву.

Предсједавајућа Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ Душанка Мајкић нагласила је да је на реформу полиције стављена тачка.

- Ни много мање надлежности више неће проћи. Политичарима из ФБиХ и њиховим полицијским шефовима било би боље да не саботирају свој рад и да њихове полиције раде како ваља, а не да за своје неуспјехе траже нову реформу - казала је Мајкићева.

Њен колега из Комисије и замјеник предсједавајућег Дома народа Парламента БиХ Сташа Кошарац такође поручује да било каква нова реформа ни централизација не долазе у обзир.

- ФБиХ има своју полицију, своје кантоналне полиције и нека раде свој посао како ваља. Њихов нерад никаква реформа полиције не може покрити - казао је Кошарац.

Члан Уставноправне комисије Парламента БиХ Петар Кунић каже да се видјело да је у позадини свега покушај реформе полиције онда када је министар безбједности БиХ Фахрудин Радончић изјавио да то министарство нема надлежности за дјеловање.

 

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана