Republička kasa teška 3,227 milijardi maraka

Vedrana Kulaga
Republička kasa teška 3,227 milijardi maraka

Banjaluka - Ministarstvo finansija Republike Srpske pripremilo je nacrt republičkog budžeta za iduću godinu koji iznosi 3,227 milijardi maraka, a biće nastavljene i brojne reforme s ciljem održavanja postignutih pozitivnih ekonomskih kretanja, poručeno je iz Vlade Srpske.

Aktuelna makroekonomska situacija i finalizacija ključnih republičkih dokumenata za 2019. godinu bile su glavne teme sastanka predstavnika Ministarstva finansija Republike Srpske i Fiskalnog savjeta, koji je održan u petak.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija izjavio je da je Vlada spremna da u idućih sedam dana usvoji nacrt budžeta za 2019. godinu. Istovremeno će, kako je najavio, biti usvojeni i program ekonomskih reformi i zakon o izvršenju budžeta za iduću godinu, nakon čega će ta ključna dokumenta biti upućena u parlamentarnu proceduru.

Tegeltija je rekao da Srpska ima politički i svaki drugi kapacitet da na vrijeme ili do kraja godine usvoji ključna dokumenta za 2019. godinu, iako zbog održavanja izbora nije ispoštovan redovni rok da to bude urađeno do 15. oktobra.

- Nova Vlada RS nakon usvajanja ovih dokumenata može da mijenja ono što smatra da treba da promijeni i definiše nove politike, te da to u formi prijedloga uputi u Narodnu skupštinu - rekao je Tegeltija.

Procjene pokazuju da će BDP u Srpskoj u idućoj godini rasti za 3,7 odsto, što će opredjeljivati sve druge politike, a iz Vlade je poručeno da će svi prihodi imati pozitivan trend i stopu rasta osim poreza na dohodak, gdje će gubitak biti oko 50 miliona zbog ovogodišnjeg povećanja neoporezivog dijela dohotka, čime je omogućeno povećanje plata radnicima.

Nacrt budžeta koji je pripremilo Ministarstvo finansija, kazao je Tegeltija, iznosi 3.227.200.000 maraka što je za 196,8 miliona manje od rebalansa u 2018. godini.

- Izvorni prihodi su 2,779 milijardi i očekivani rast prihoda je za 21,4 miliona KM veći u odnosu na 2018. godinu - rekao je Tegeltija i dodao da se očekuju povećanja na pozicijama ličnih primanja za 30,6 miliona zbog planiranog povećanja plata u obrazovanju za osam odsto.

Ministar finansija je, govoreći o rashodima, izjavio da je za otplatu dugova iduće godine planirano 487 miliona ili 264,2 miliona manje nego ove godine, dok će planirani budžetski suficit iznositi 65,5 miliona maraka.

Savjetnik ministra finansija RS Dalibor Tomaš izjavio je da ministarstvo pola godine aktivno sarađuje sa poslovnom zajednicom na realizaciji Memoranduma o saradnji, koji će biti smjernica za izradu programa ekonomskih reformi.

Tomaš je istakao da su definisane ključne prepreke na čijem će se otklanjanu raditi u predstojećem periodu, među kojima su fiskalno opterećenje rada, neformalna ekonomija, reforma obrazovanja uz reformu Zavoda za zapošljavanje, a planirana su i unapređenja u sistemu socijalne zaštite.

- Izrada nacrta programa ekonomskih reformi RS od 2019. do 2022. godine, u kojem se definišu smjernice za razvoj privrede, nalazi se u završnoj fazi - rekao je Tomaš i dodao da očekuje da će do 15. novembra biti definisan nacrt ovog dokumenta, koji će biti dostavljen Vladi Srpske.

Posebna pažnja, kazao je, biće posvećena javnim preduzećima, dok je reforma sektora zdravstva jedna od najvažnijih stvari na kojima se radi.

- Reforma obrazovanja biće u tom smislu posebno prisutna u našim politikama. Pažnja će biti posvećena i nastavku smanjivanja poreskog opterećenja rada prema dogovorima sa poslodavcima. Iz Registra parafiskalnih nameta u narednoj godini biće brisani nameti za koje analize pokažu da nisu opravdani - najavio je Tomaš.

Predsjednik Fiskalnog savjeta RS Milenko Krajišnik ocijenio je ohrabrujućim nastavak pozitivnih trendova, te podvukao da je veoma važno da ključni dokumenti, budžet i program ekonomskih reformi, budu usvojeni u zakonskom roku.

- Na taj način sačuvali bi se efekti sprovedene fiskalne konsolidacije u protekle dvije godine, a postoje i izazovi i problemi koje je što prije potrebno rješavati - naveo je Krajišnik i dodao da su ti izazovi u javnim preduzećima, smanjenju rizika od javnog zaduživanja i u finansijskoj održivosti zdravstvenog sektora.

Član Fiskalnog savjeta Branko Krsmanović poručio je da akcenat treba staviti i na industrijsku politiku.

Povećanje plata i PDV-a

Zoran Tegeltija rekao je, povodom najava da bi iduće godine moglo doći do povećanja prosječne plate u Srpskoj na 1.000 KM, da je ključno pitanje rast minimalne plate onih koji rade najjednostavnije i najteže poslove u realnom sektoru, odnosno radnika u industriji.

Govoreći o pričama o povećanju PDV-a sa 17 na 19 odsto, podsjetio je da je 2015. godine definisan stav Srpske o tome da li bi i kako trebalo da raste taj porez, te koja je namjena sredstava od njegovog rasta.

- Nove politike ostavili smo novoj Vladi i parlamentu RS i o tome se nećemo izjašnjavati - rekao je Tegeltija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana