Referendum nije hir već borba za prava RS

Svjetlana Šurlan
Referendum nije hir već borba za prava RS

Banjaluka - Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je u petak da Srpska ima izbor da prećutno legalizuje ono što je nasiljem napravljeno ili da se kroz reforme koliko-toliko izbori za uvažavanje njenih prava.

- Prioritet je okupljanje u borbi za prava RS, ne samo političara, već cijele zajednice - istakao je Dodik.

Govoreći na međunarodnom savjetovanju pravnika "Oktobarski pravnički dani" u Banjaluci, Dodik je pozvao pravnike da se okupe oko onoga što je pravo Srpske, istakavši da ona ne smije izgubiti međunarodno verifikovanu autonomiju. Dodao je da je RS potrebno konstituisanje jasnog stava o referendumu, ali i aktivizam pravne zajednice.

- To nije podrška politici ili avanturi, to je podrška pravu. Ako u ovoj fazi pređemo preko ovoga što nam nameću, definitivno smo postavili put za samouništenje naše autonomije. Koliko budemo imali snage, toliko ćemo se izboriti za naša prava, ukoliko budemo jedinstveni, biće afirmisana naša prava, a ako budemo nejedinstveni, nema nas nigdje - istakao je Dodik.

Naglasio je da je besmislen opstanak pravosudnog sistema u kojem Sud i Tužilaštvo BiH kada požele uzimaju predmete iz nadležnosti drugih nivoa.

- To nigdje nema i zato pravna borba putem referenduma nije nikakav hir ili slučajno izabran termin. Visoki predstavnik nametao je ogromne promjene u ustavnopravnom poretku u BiH, kršeći Ustav i mijenjajući ga i RS će zatražiti izvještaj o njegovom djelovanju kako bi ga razmotrila u parlamentu. Visoki predstavnik je putem odluka donosio zakone i to je učinio više od 280 puta, a ti zakoni su uticali na formiranje pravnog sistema koji je suprotan Dejtonskom sporazumu i Ustavu - istakao je Dodik.

Naglasio je da se BiH već 20 godina bavi sprovođenjem međunarodnog sporazuma i da je neophodno autoritativno pravno mišljenje o tome.

- Laž je da je visoki predstavnik autoritet za tumačenje Dejtonskog sporazuma. On je autoritet za tumačenje Aneksa 10 sporazuma - rekao je Dodik.

Visokog predstavnika Valentina Incka je nazvao patološkim lažovom govoreći o njegovom pismu upućenom Savjetu bezbjednosti UN u kojem je navedeno da RS referendumom krši Dejtonski sporazum.

- To prođe u javnosti, ostane uvjerenje da on ima pravo da to procjenjuje, a nema i to potvrđuju akti - kazao je Dodik.

Predsjednik RS je naglasio da je od donošenja odluke o raspisivanju referenduma dobio bezbroj prijetnji.

- Prijete da će prema meni ili nekom od nas ponovo preduzeti sankcije, da ćemo navodno biti kažnjeni. Nismo se prepali, vidim da sve rjeđe dolaze, što znači da nema potrebe da o tome više razgovaramo - rekao je Dodik.

Dodao je da mu je jedan stranac prijetio zabranom putovanja u Evropu i Ameriku ako bude raspisan referendum.

- Vidim da su počeli da realizuju nešto od tih stvari. Odgovorio sam mu da se mi Srbi okupimo samo kad nas počnu kažnjavati i da meni treba homogenizacija. Rekao sam mu "kada to uradite, onda ću vam raspisati referendum o samostalnosti". Otišao je zbunjen - istakao je Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović kazao je da referendum ni u kom slučaju ne krši Dejtonski sporazum.

- Naprotiv, to je jedan od najznačajnijih oblika demokratskog izjašnjavanja građana u skladu sa međunarodnim pravom - istakao je Čubrilović.

Incko je kazao da građani RS imaju pravo na slobodu govora, ali ne i na referendum o pravosuđu na nivou BiH.

- Narodna skupština može organizovati referendume samo o pitanjima koja su u nadležnosti entiteta. Referendum o kome pričamo odnosi se na pitanja koja se tiču zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH i sprovođenju njihovih odluka na teritoriji RS, što prema Ustavu BiH spada u nadležnosti na nivou BiH. On se takođe bavi i ovlašćenjima visokog predstavnika, koja proističu iz međunarodnog prava. Ukratko, pitanja kojima se referendum bavi ne spadaju u nadležnosti entiteta - rekao je Incko, navodeći da je frustrirajuće da se najveći dio diskusije o pravosuđu na nivou BiH ne bavi mjerama koje su potrebne da bi bio poboljšan njihov rad, nego time kako oslabiti ili ukinuti te institucije.

Predsjednik Ustavnog suda RS Džerard Selman kazao je da je trenutno potreban poseban angažman svih, a posebno pravnika jer se zamjenom teza kroz reformu pravosuđa na svim nivoima vlasti pokušava mijenjati Dejtonski sporazum i Ustav BiH.

Izgradnja pravnog sistema

Otvarajući "Oktobarske pravničke dane" predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS Rajko Kuzmanović rekao je da sadašnja generacija pravnika ima važnu ulogu u Srpskoj i BiH jer se stvara novi pravni poredak i nove pravne i državne institucije koje nisu predviđene Ustavom.

- One su pod snažnim uticajem međunarodne zajednice. Na nivou BiH formiraju se sudovi, tužilaštva, agencije, uprave i direkcije mimo Ustava i dogovora - ukazao je Kuzmanović i naveo da oduzimaju nadležnosti RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana