Reakcije na prijeteće izjave Bakira Izetbegovića: Sačuvaćemo Srpsku od agresivne politike SDA

Veljko Zeljković
Reakcije na prijeteće izjave Bakira Izetbegovića: Sačuvaćemo Srpsku od agresivne politike SDA

Banjaluka - Politika SNSD-a nije politika dodvoravanja Bakiru Izetbegoviću, već jaka i organizovana Srpska i obezbjeđenje političkih mehanizama koji će srpski narod i građane Srpske sačuvati od dosadašnje politike SDA, izjavio je Šef Kluba SNSD-a u Parlamentu BiH Staša Košarac komentarišući posljednje medijske istupe lidera SDA.

- Komentar Izetbegovića da želi da disciplinuje SNSD i Milorada Dodika je propao projekat - istakao je Košarac.

Komentarišući Izetbegovićevu izjavu da “ono što piše u svetoj knjizi, to je za njega zakon iznad svih zakona, te da će se u politici ponašati na takav način, kao musliman”, Košarac je naveo da je lider SDA spreman da negira značaj Republike Srpske i njen ustavni kapacitet.

- Mi tu vodimo vrlo odgovornu politiku s ciljem da zaštitimo, prije svega, Republiku Srpsku i njene građane - kategoričan je Košarac, koji je istakao da je SNSD jaka, organizovana politička struktura koja vodi odgovornu politiku.

On je dodao i da je Izetbegović ima pravo na svoje mišljenje i da je SNSD i te kako upoznat sa svim politikama porodice Izetbegović.

Lider SDA je, između ostalog izjavio i da su NATO put i Godišnji nacionalni plan povod da se stane na loptu i kaže dosta.

- Čekamo sazrijevanje SNSD-a i da dovršimo ovaj mandat, kojeg je ostalo tri godine. Da se krene i da se zemlja pokrene. Mi to ne možemo uraditi bez SNSD-a. Ostaćemo u tehničkom mandatu sve dok ne dođe do sazrijevanja. Sve dok se ne počne poštovati zakon - kazao je Izetbegović gostujući na TV N1.

S druge strane, ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, nakon jučerašnjeg sastanka sa predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora Draganom Čovićem u Mostaru, istakao je da bi BiH trebalo pod hitno da formira novu vlast.

- Dok nema vlasti nema dijaloga, dok nema dijaloga nema napretka, nema evropskog puta. To pitanje može da se riješi. Više je pitanje simbolike nego suštine. Ne bi trebalo formiranje Savjeta ministara biti dobit za nekoga a gubitak za nekoga drugog. Svi dobijaju od toga da bude formirana vlast. Polazeći od te filozofije mislim da treba tražiti rješenja - poručio je Lajčak.

Sličan stav podijelio je Čović, koji je i pored zapaljivih Izetbegovićevih izjava uvjeren da bi ubrzo moglo doći do formiranja novog sastava Savjeta ministara BiH.

- Optimizam je dio mog političkog djelovanja. Nadam se nakon subote i završavanja nekih političkih procesa, primarno mislim na Kongres SDA, da ćemo krenuti da intenzivnije razgovaramo o nekim pitanjima da bi profunkcionisala vlast na svim nivoima - rekao je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana