Реакције на пријетеће изјаве Бакира Изетбеговића: Сачуваћемо Српску од агресивне политике СДА

Вељко Зељковић
Реакције на пријетеће изјаве Бакира Изетбеговића: Сачуваћемо Српску од агресивне политике СДА

Бањалука - Политика СНСД-а није политика додворавања Бакиру Изетбеговићу, већ јака и организована Српска и обезбјеђење политичких механизама који ће српски народ и грађане Српске сачувати од досадашње политике СДА, изјавио је Шеф Клуба СНСД-а у Парламенту БиХ Сташа Кошарац коментаришући посљедње медијске иступе лидера СДА.

- Коментар Изетбеговића да жели да дисциплинује СНСД и Милорада Додика је пропао пројекат - истакао је Кошарац.

Коментаришући Изетбеговићеву изјаву да “оно што пише у светој књизи, то је за њега закон изнад свих закона, те да ће се у политици понашати на такав начин, као муслиман”, Кошарац је навео да је лидер СДА спреман да негира значај Републике Српске и њен уставни капацитет.

- Ми ту водимо врло одговорну политику с циљем да заштитимо, прије свега, Републику Српску и њене грађане - категоричан је Кошарац, који је истакао да је СНСД јака, организована политичка структура која води одговорну политику.

Он је додао и да је Изетбеговић има право на своје мишљење и да је СНСД и те како упознат са свим политикама породице Изетбеговић.

Лидер СДА је, између осталог изјавио и да су НАТО пут и Годишњи национални план повод да се стане на лопту и каже доста.

- Чекамо сазријевање СНСД-а и да довршимо овај мандат, којег је остало три године. Да се крене и да се земља покрене. Ми то не можемо урадити без СНСД-а. Остаћемо у техничком мандату све док не дође до сазријевања. Све док се не почне поштовати закон - казао је Изетбеговић гостујући на ТВ Н1.

С друге стране, министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак, након јучерашњег састанка са предсједником Хрватског народног сабора Драганом Човићем у Мостару, истакао је да би БиХ требало под хитно да формира нову власт.

- Док нема власти нема дијалога, док нема дијалога нема напретка, нема европског пута. То питање може да се ријеши. Више је питање симболике него суштине. Не би требало формирање Савјета министара бити добит за некога а губитак за некога другог. Сви добијају од тога да буде формирана власт. Полазећи од те филозофије мислим да треба тражити рјешења - поручио је Лајчак.

Сличан став подијелио је Човић, који је и поред запаљивих Изетбеговићевих изјава увјерен да би убрзо могло доћи до формирања новог састава Савјета министара БиХ.

- Оптимизам је дио мог политичког дјеловања. Надам се након суботе и завршавања неких политичких процеса, примарно мислим на Конгрес СДА, да ћемо кренути да интензивније разговарамо о неким питањима да би профункционисала власт на свим нивоима - рекао је Човић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана