Rasprava o inicijativi za smjenu ministra pravde BiH

Srna
Rasprava o inicijativi za smjenu ministra pravde BiH

SARAJEVO - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH raspravlja o inicijativi grupe poslanika za pokretanje glasanja o rekonstrukciji Savjeta ministara putem smjene ministra pravde Josipa Grubeše.

Predsjedavajući Privremene istražne komisije za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH Damir Arnaut naveo je da je Komisija usvojila zaključak za pokretanje ove inicijative, budući da niko od pozvanih svjedoka na do sada održanih 26 sjednica ove ad hok komisije, sem Grubeše, nije odbio saradnju.

Poslanik DF-a i član Privremene istražne komisije Zlatan Begić naveo je da predstavnici izvršne vlasti, konkretno Savjeta ministara, moraju dobiti podršku parlamenta da bi bili imenovani.

“Glasao sam za ovaj Savjet ministara, uključujući i Grubešu”, rekao je Begić, ocijenivši da su loši rezultati Ministarstva pravde u Savjetu ministara, ali i parlamenta.

Prema riječima poslanika Zukana Heleza (SDP BiH), jednog od potpisnika inicijative za smjenu Grubeše, Privremena istražna komisija se od početka svog rada suočavala sa opstrukcijama.

“Šta je razlog da se ministar ne odazove pozivu Komisije”, upitao je Helez, koji Grubeši zamjera što nijedan od zakona iz 14 prioriteta Evropske komisije nisu još došli u parlamentarnu proceduru, tvrdeći da je eksponent određenih politika u BiH.

Poslanik HDZ BiH Nikola Lovrinović rekao je da poslanici ove stranke neće podržati inicijativu, postavljajući pitanje legitimnosti Privremene istražne komisije.

On je ocijenio da je Grubeša nesvjedočenjem u Komisiji branio nezavisnost pravosuđa.

Navodeći da ni glavni tužilac Tužilašva BiH Gordana Tadić, ni predsjednik Suda BiH Ranko Debevec nisu trebali da se odazovu pozivu Komisije za svjedočenje, Lovrinović je podsjetio da Savjet ministara podnosi izvještaj o radu Predstavničkom domu i da je to prilika da se raspravlja o svemu.

Adil Osmanović iz SDA rekao je da ova stranka ne bježi od ovakvih inicijativa, kako bi se na argumentovan način razgovaralo i izvršio demokratski pritisak na Savjet ministara da bržim tempom radi i predlaže zakone.

Osmanović je ocijenio da Savjet ministara radi usporeno, te rekao da će SDA, ukoliko se to ne promijeni, donijeti konačnu odluku u vezi sa Savjetom ministara.

Rasprava će biti nastavljena nakon pauze za ručak.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana