Расправа о иницијативи за смјену министра правде БиХ

Срна
Расправа о иницијативи за смјену министра правде БиХ

САРАЈЕВО - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ расправља о иницијативи групе посланика за покретање гласања о реконструкцији Савјета министара путем смјене министра правде Јосипа Грубеше.

Предсједавајући Привремене истражне комисије за утврђивање стања у правосудним институцијама БиХ Дамир Арнаут навео је да је Комисија усвојила закључак за покретање ове иницијативе, будући да нико од позваних свједока на до сада одржаних 26 сједница ове ад хок комисије, сем Грубеше, није одбио сарадњу.

Посланик ДФ-а и члан Привремене истражне комисије Златан Бегић навео је да представници извршне власти, конкретно Савјета министара, морају добити подршку парламента да би били именовани.

“Гласао сам за овај Савјет министара, укључујући и Грубешу”, рекао је Бегић, оцијенивши да су лоши резултати Министарства правде у Савјету министара, али и парламента.

Према ријечима посланика Зукана Хелеза (СДП БиХ), једног од потписника иницијативе за смјену Грубеше, Привремена истражна комисија се од почетка свог рада суочавала са опструкцијама.

“Шта је разлог да се министар не одазове позиву Комисије”, упитао је Хелез, који Грубеши замјера што ниједан од закона из 14 приоритета Европске комисије нису још дошли у парламентарну процедуру, тврдећи да је експонент одређених политика у БиХ.

Посланик ХДЗ БиХ Никола Ловриновић рекао је да посланици ове странке неће подржати иницијативу, постављајући питање легитимности Привремене истражне комисије.

Он је оцијенио да је Грубеша несвједочењем у Комисији бранио независност правосуђа.

Наводећи да ни главни тужилац Тужилашва БиХ Гордана Тадић, ни предсједник Суда БиХ Ранко Дебевец нису требали да се одазову позиву Комисије за свједочење, Ловриновић је подсјетио да Савјет министара подноси извјештај о раду Представничком дому и да је то прилика да се расправља о свему.

Адил Османовић из СДА рекао је да ова странка не бјежи од оваквих иницијатива, како би се на аргументован начин разговарало и извршио демократски притисак на Савјет министара да бржим темпом ради и предлаже законе.

Османовић је оцијенио да Савјет министара ради успорено, те рекао да ће СДА, уколико се то не промијени, донијети коначну одлуку у вези са Савјетом министара.

Расправа ће бити настављена након паузе за ручак.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана