Rajilić: U Brčko distriktu samo jedna žena žrtva ratne torture ostvarila prava

Srna
Rajilić: U Brčko distriktu samo jedna žena žrtva ratne torture ostvarila prava

BANjALUKA- Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić izjavila je da se Zakon o žrtvama ratne torture dobro primjenjuje u Republici Srpskoj, ali teško primjenjuje na prostoru distrikta Brčko.

- Žene članice sedam odbora Udruženja u Republici Srpskoj gotovo su ostvarile sva prava ili je rješavanje njihovog statusa u postupku, ali je izuzetno teško stanje u osmom Odboru Udruženja u distriktu Brčko gdje je od 153 članice, samo jedna žena ostvarila svoje pravo - rekla je Rajilićeva Srni.

Ona je rekla da se administrativne barijere u distriktu Brčko lome preko leđa žena žrtava rata Republike Srpske tako što im se onemogućava ostvarivanje njihovih prava.

- Imamo situaciju da inspektori nisu uzimali izjavu od žena ili tužioci ne daju inspektorima da takve izjave uzimaju. Na osnovu ove izjave žene žrtve rata iz Republike Srpske na šalteru administrativne službe mogu da predaju zahtjev za ostvarivanje statusa u distriktu Brčko - pojasnila je Rajilićeva.

Govoreći o nedavnoj odluci Vlade Republike Srpske o povećanju osnovice za 2,2 odsto za obračun primanja za 2020. godinu predviđenih Zakonom o zaštiti civilnih žrtava rata, Rajilićeva je rekla da je Udruženje pozdravlja.

- Svako povećanje invalidnina pozdravljamo, koliko god da je dobro je. Nadamo se da će tokom ove godine Vlada Republike Srpske naći prostora da povećanje invalidnina na kraju godine bude 10 odsto - istakla je Rajilićeva.

Napominje da žene žrtve rata Republike Srpske primaju invalidnine u iznosu od 134 KM, 174 KM i 304 marke.

Budžetom Republike Srpske za 2020. godinu za tekuće doznake za isplatu civilnih ličnih i porodičnih invalidnina planirano je 5,5 miliona KM, a zaključno sa krajem 2019. godine evidentirano je 1.195 korisnika lične i 1.474 korisnika porodične civilne invalidnine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana