Radnici prijete masovnim protestima

Marijana Miljić Bjelovuk
Radnici prijete masovnim protestima

BANjALUKA - Odluka da li će uslijediti masovniji protesti zaposlenih u javnoj upravi Srpske biće donesena već prvih dana novembra kada bi predstavnici šest sindikata trebalo da održe sastanak sa najvišim rukovodstvom Srpske.

Naime, krajem septembra predstavnici šest sindikata zaposlenih radnika u javnoj upravi održali su proteste u Banjaluci te zatražili realizaciju nekoliko mjera od strane Vlade Republike Srpske. Tada je i poručeno da će uslijediti veća, masovnija okupljanja ako nadležni budu nijemi na iznešene zahtjeve. Tada je, između ostalog, zatraženo povećanje plate za 160 maraka, ali s obzirom na to da ulazimo u sam finiš godine, realizacija te mjere, po svemu sudeći neće uslijediti.

- Sa premijerom i predsjednikom Srpske Radovanom Viškovićem i Miloradom Dodikom trebalo bi da održimo sastanak u prvoj sedmici novembra. Oni bi do tada trebalo da imaju jasnije kockice u vezi sa krojenjem budžeta Srpske za iduću godinu i programa ekonomskih reformi. Nakon toga znaćemo šta i kako dalje - kazao je “Glasu” predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić.

Naglasio je i da će nakon tog sastanka organi sindikata zasjedati te dodao da ono što na tim sastancima bude odlučeno tako će i raditi.

- Ako oni kažu, idemo u novi protest, tako će i biti. Ili sa druge strane ako donesu odluku da protest ne bude organizovan, nećemo izaći na ulicu - naglasio je Marić.

Naveo je i da iduće godine Srpska ima manje obaveza za otplatu ino-duga.

- To znači da će ostati više para u budžetu i da će biti stvorene mogućnosti da napravimo neki iskorak. Želimo da sistem plata uredimo kako Bog zapovijeda i kako je predviđeno zakonom - poručio je Marić.

Na protestima su bili i članovi Sindikata pravosuđa, iz kojeg poručuju da će nakon sastanka sa najvišim rukovodstvom Srpske odlučiti šta dalje.

- Ako ne budemo zadovoljni sa tim pregovorima, idemo dalje. Sve ono što dozvoljava zakon, odnosno svi vidovi sindikalne borbe, biće naša opcija u vezi sa daljom borbom za radnička prava. Sve odluke donosiće organi sindikata - rekao je “Glasu” predsjednik Sindikata pravosuđa RS Siniša Petrović.

Na pregovorima sa najvišim vrhom Republike, navodi Petrović, tražiće modalitet koji bi trenutno zadovoljio i jednu i drugu stranu.

- Nikom nije u interesu da se u ovom trenutku održavaju bilo kakvi protesti ili bilo kakve druge stvari koje su u vezi sa zaštitom prava radnika, ali to je naše pravo ako nam se uskraćuje mogućnost da popravljamo materijalni status radnika koje predstavljamo - zaključio je Petrović.

Protest članova sindikata zaposlenih u javnoj upravi održan je 29. septembra u Banjaluci, jer kako tvrde, Vlada nije ispoštovala dogovoreno povećanje plata od polovine ove godine.

Zahtjevi

Pored povećanja plate za 160 maraka, sa protesta u Banjaluci predstavnici sindikata zatražili su od Vlade RS i isplatu dugovanja za doprinose radnicima do kraja ove godine, ali i izmjene pojedinih zakona. Tada je zatraženo i plaćanje prekovremenog rada svim radnicima te potpisivanje posebnih kolektivnih ugovora koji se odnose na jedinice lokalnih samouprava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana