Pupovac: Razvijamo kulturu sjećanja da što manje produbljujemo mržnju

Tanjug
Pupovac: Razvijamo kulturu sjećanja da što manje produbljujemo mržnju

BEOGRAD- Predsjednik Srpskog narodnog vijeća i Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac povodom 28. godišnjice od početka vojno-policijske akcije “Oluja” izjavio je da Srbi u Hrvatskoj razvijaju kulturu sjećanja na ovaj tragičan događaj tako da se što manje produbi mržnja između hrvatskog i srpskog naroda.

-Mi razvijamo kulturu sjećanja, za nas bolnu, na način da što manje produbljujemo mržnju između hrvatskog i srpskog naroda, da što je moguće manje povrjeđujemo ljude u njihovom sjećanju u ovim danima ili mjesecima bilo da je riječ o stradanju Hrvata ili Srba -  rekao je Pupovac za Tanjug.

On je dodao da je potrebno što je moguće više mira između Hrvata i Srba, a što manje strahova.

-Da svako ko želi da se vrati, da se vrati, da se svako osjeća sigurno kada dođe poslom u Hrvatsku i da se osjeća tako da može normalno da obavi taj posao i normalno da živi - istakao je Pupovac.

On je ocijenio da su se odnosi Srbije i Hrvatske održavali na stanje koje je dosegnuto i da zato postoje različite komemoracije.

-To su tri različita obilježavanja „Oluje“, jedna u Kninu, druga koja se organizuje od strane Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske i treća od strane Srpskog narodnog vijeća u samoj Hrvatskoj - naveo je Pupovac.

Prema njegovim riječima, interes hrvatske i srpske strane jeste da se utvrdi sudbina nestalih tokom rata devedesetih.

-Obostrani je interes i hrvatske i srpske strane da se utvrdi sudbina nestalih, a to je zato što se traži podjednak broj i Hrvata i Srba. Najveća prepreka je odsustvo povjerenja, politizacija tog pitanja i nedovoljna posvećenost samim žrtvama - istakao je Pupovac.

On je naveo i da geopolitički događaji poput rata u Ukrajini imaju uticaj na odnos Srbije sa Hrvatskom.

-Nadamo se da ovi dani u kojima razgovaramo, dani koji se na različite načine obilježavaju, tragični događaji u „Oluji“ i nakon nje neće u tolikoj mjeri poremetiti odnose da dvije države neće nastaviti ono što su započele početkom godine - zaključio je Pupovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana