Prvi korak ka sanaciji zemljišta u “Incelu”

Dragana Orlović
Prvi korak ka sanaciji zemljišta u “Incelu”

BANjALUKA - Međunarodni stručnjaci objelodaniće početkom decembra prve korake koji bi trebalo da budu preduzeti radi saniranja zemljišta u banjalučkoj Poslovnoj zoni “Incel” koje je zagađeno kancerogenim uljem piralen i teškim metalima.

Potvrđeno je ovo “Glasu Srpske” u UNDP-u u BiH, kao i u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Službenik za komunikacije UNDP-a u BiH Ajla Mostarac navela je da konsultant kojeg su angažovali završava “inicijalni konceptualni model” na osnovu kojeg će moći da budu utvrđene sve potencijalne lokacije sa povećanim koncentracijama zagađujućih materija i mogućnost njihove migracije kroz zemljište i podzemne vode.

- Najznačajniji i prvi koraci koji treba da budu preduzeti na području “Incela” biće prezentovani početkom idućeg mjeseca u Banjaluci - poručila je Mostarčeva.

Kako su naveli iz UNDP-a, na osnovu tog modela biće pripremljen plan aktivnosti koje je potrebno preduzeti kako bi bio ublažen rizik, ali i date preporuke za tretiranje lokacija sa povećanom koncentracijom zagađujućih materija kao i održivog upravljanja lokacijom, sa pratećim troškovima.

Direktor Instituta za zaštitu i ekologiju RS Predrag Ilić rekao je da svi iščekuju plan sanacije kontaminiranog zemljišta u “Incelu”.

- Pozitivno je što se i dalje posvećuje velika pažnja ovom značajnom pitanju, jer nakon svih urađenih analiza potreban je i kvalitetan plan sanacije, kao i detaljna procjena međunarodnih eksperata na području “Incela” - smatra Ilić.

Slično misle i u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, gdje podsjećaju da je krajem avgusta u Banjaluci boravio međunarodni konsultant kojeg je UNDP angažovao da uradi procjene u “Incelu”, a na osnovu kojih će moći da bude procijenjen rizik po prirodu i zdravlje ljudi od ove vrste zagađenosti.

U Poslovnoj zoni “Incel” 9. marta izbio je požar, kada je planulo otrovno ulje piralen. Od tada kreću serije inspekcijskih kontrola, a u cijeli slučaj uključila se i policija, kao i Okružno tužilaštvo u Banjaluci.

Na pojedinim lokacijama u “Incelu” utvrđeno je da kancerogenog ulja piralen ima čak 3.000 puta više nego što je dozvoljeno, pokazale su analize zemljišta sa tog područja u koje je “Glas Srpske” imao uvid. Osim piralena, otkriveno je i visoko prisustvo teških metala. Zbog cijele te afere veći broj zaposlenih u ovoj poslovnoj zoni saslušan je i u policiji.

Operativni tim

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS podsjećaju da su imenovali operativni tim koji čine predstavnici svih relevantnih domaćih institucija.

- Članovi tog tima su međunarodnim ekspertima dostavili potrebnu dokumentaciju i informacije kako bi ih analizirali i izradili dokument sa mapom svih zagađenih lokacija u “Incelu”, stepenom zagađenja, kao i prijedlogom sanacije - kažu u ovom ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana