Prvi arapski grad u BiH među najvećim poreskim dužnicima

GS
Prvi arapski grad u BiH među najvećim poreskim dužnicima

SARAJEVO - Kompanija „Gulf Real Estate“ na listi je najvećih poreskih dužnika u BiH po osnovu PDV-a i akciza, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH).

Ova kompanija je sedmi najveći poreski dužnik po ovom osnovu sa dugom koji iznosi više tri miliona KM, a riječ je o firmi koja je izgradila turistički grad Osenik na teritoriji Hadžića kod Sarajeva.

Vlasnici firme su iz Kuvajta. Osenik je najavljen kao velika razvojna investicija, s velikim brojem vila i drugih ugostiteljskih i zabavnih sadržaja, te impozantnim jezerom u sredini. Ovo naselje bilo je nazivno i „prvim arapskim gradom u BiH”, s obzirom da su vile bile namijenjene uglavnom arapskim kupcima, a cijeli kompleks je bio ograđen i osiguran.

BiznisInfo.ba navodi firma konstantno posluje s gubicima, ali ima nekretnine, postrojenja i opremu u vrijednosti od 28 miliona KM.

Na osnovu podataka UIOukupan dug u BiH po osnovu PDV-a i akciza iznosi više od 462 miliona maraka.

Pet najvećih PDV i akciznih dužnika su KJKP „Gras“ Sarajevo, (dug 23,4 miliona KM), na drugom mjestu je „Sarajevska pivara“ (18,9 miliona), zatim „Bosmal“ Sarajevo, (11,6 miliona) a četvrto i peto mjesto po visini duga zauzimaju „Monter & Co“ Bijeljina, (7,6 miliona) i Radiotelevizija BiH, (5,4 miliona KM).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana