Propao novi pokušaj raspodjele novca od putarine: Stotine miliona ostaju blokirane

Marijana Miljić Bjelovuk
Propao novi pokušaj raspodjele novca od putarine: Stotine miliona ostaju blokirane

BANjALUKA - Novi pokušaj raspodjele 241 miliona maraka prikupljenog novca od putarine je propao, jer se na sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), koja je održana u petak, nije pojavio federalni ministar finansija Toni Kraljević.

Pokušaji da bude raspodijeljen novac koji se naplati na posebnom podračunu Centralne banke traju već duže, ali bezuspješno. Iz mjeseca u mjesec sve više novca je na tom računu, ali dogovora o raspodjeli nije bilo tokom prošle godine, a izostao je i na startu ove.

- O raspodjeli 241 miliona maraka nismo odlučivali, jer nije bilo kvoruma, odnosno na sjednici se nije pojavio federalni ministar finansija Toni Kraljević - kazao je “Glasu” samo kratko predsjedavajući Upravnog odbora i ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić.

I iz Upravnog odbora UIO saopšteno je da s obzirom na to da na sjednicu nije došao Kraljević nije bilo moguće glasati o tačkama dnevnog reda koje se tiču raspodjele prihoda od putarina, kao ni o odluci o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava sa jedinstvenog računa za period januar-mart 2024. godine.

- Prema zakonskim odredbama i Poslovniku o radu UO UIO BiH neophodno je prisustvo sva tri ministra finansija da bi se odlučivalo o ovim tačkama - navedeno je u saopštenju Upravnog odbora UIO

Ministarka finansija RS Zora Vidović u petak nije odgovarala na naše pozive, a ranije je navela da dok novac stoji na računu samo gubi na vrijednosti.

- Taj novac je već izgubio 20 odsto na vrijednosti, a u narednom periodu gubi i dalje i to će trajati ne znamo koliko i u suštini će ostati samo 30 odsto vrijednosti, što je štetno i za Srpsku i FBiH - kazala je ranije Vidovićeva.

Raspodjela novca od putarine bila je tema i nedavnog sastanka lidera vladajućih stranaka na nivou BiH, koji je održan u Laktašima, a na dokumentu koji se nakon toga pojavio u medijima stajalo je da je novac potrebno raspodijeliti u omjeru 64:36 između FBiH i Republike Srpske.

Taj dogovor kritikovale su pojedine bošnjačke stranke, a u svojim saopštenjima pred samu sjednicu Upravnog odbora UIO između ostalog naveli su da FBiH poklanja novac Srpskoj, tačnije 87 miliona maraka. Čak su u saopštenjima, između ostalog, i navodili da bi, ako Kraljević pristane na takvu raspodjelu mogao i krivično da odgovara.

Pod znakom pitanja 23 radna mjesta

Upravni odbor UIO BiH nije u petak usvojio ni izmjene i dopune Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji UIO, zbog čega su dovedena u pitanje radna mjesta za 23 službenika te institucije.

- Usvojena je samo jedna tačka dnevnog reda, a riječ je o izmjenama i dopunama Pravilnika o ovlašćenjima i ovlašćenim službenim licima UIO - saopšteno je iz Upravnog odbora UIO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana