Privremena istražna komisija Predstavničkog doma: Odstraniti uticaj politike na pravosuđe

Srna
Privremena istražna komisija Predstavničkog doma: Odstraniti uticaj politike na pravosuđe

SARAJEVO - Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH usvojila je Poslovnik o radu i zaključke o daljem djelovanju s ciljem popravljanja stanja u pravosuđu za koje, kako tvrde, svi u BiH ocjenjuju da je pod velikim uticajem politike.

Komisija je na današnjoj sjednici donijela zaključak da zatraži od nadležnih organa za sprovođenje zakona da joj dostave informaciju o krivičnim prijavama koje su podnesene u proteklih pet godina nadležnim tužilaštvima.

Zatražene su i informacije od tužilaštava o tome kako su postupali po dostavljenim krivičnim prijavama, te koji je rezultat kada je riječ o broju podignutih optužnica na osnovu podnesenih prijava i broj osuđujućih presuda.

Svi članovi komisije su mišljenja da politika drži pravosuđe pod kontrolom i da je na sceni politika nerada, nečinjenja i nezamjeranja.

Predsjedavajući Komisije Damir Arnaut rekao je novinarima da je i Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira dao podršku ovoj komisiji i da je siguran da će uraditi dobar posao.

Arnaut je rekao da je činjenicu da pravosuđe nije nezavisno iznijela Evropska komisija, koja je izdala 14 jasnih preporuka bez kojih BiH ne može napraviti ni korak ka članstvu u EU.

“To je manje-više rekao i izvještaj Rajnharda Pribea i niz drugih izvještaja tokom ovih godina. Mi imamo problem sa tim što relevantna međunarodna tijela, tijela EU, ne smatraju naše pravosuđe nezavisnim i traže od BiH da to popravi”, rekao je Arnaut.

On je naveo da će poglavlja 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa, biti glavni test za BiH i da BiH neće moći napraviti ni korak ka EU dok ne popravi stanje u ovoj sferi.

“Kada je riječ o medijima, među zaključcima je i onaj kojim Komisija izražava veliku zabrinutost zbog napada na medije i konstatuje da su mediji i novinari u velikom broju slučajeva upravo ti koji razotkrivaju korupciju u BiH”, naglasio je Arnaut.

Arnaut je istakao da je Istražna komisija zatražila od istražnih organa da identifikuju počinioce i primjereno postupe prema onima koji su vršili napade na novinare i prijetili im.

Kako je zaključeno na sjednici, svaki dokument koji Komisija dobije biće objavljen na veb-stranici parlamenta, osim onih koji nose oznaku tajnosti ili lične podatke.

Član Komisije Branislav Borenović rekao je da je utvrđivanje stanja u pravosuđu interes svih u BiH i da su velika očekivanja od ove komisije da svoj posao radi transparentno, da se dođe do ozbiljnih prijedloga za poboljšanje stanja u pravosuđu, koje je, kako je konstatovao, vrlo loše.

“To je nesporna činjenica i zato je Komisija formirana”, rekao je Borenović.

Borenović je naveo da je zatraženo da se objave podaci o svim nabavkama tokom pandemije i da je to važno za parlamentarce u cijeloj BiH.

“Na bazi informacija koje pribavimo i saslušanja, odnosno razgovora sa ključnim ljudima u policijskim i pravosudnim institucijama, ali i advokatima i oštećenim stranama, možemo izvući relevantne zaključke gdje su praznine u radu pravosuđa”, rekao je Borenović.

On je naveo da će se pokušati doći do dogovora gdje su praznine i zbog čega nakon onog što policija uradi i proslijedi tužilaštvu ne bude podignuta optužnica i ne završi se sa presudom.

“To će nam pomoći da dođemo do usaglašenog prijedloga šta bi to u pravosuđu trebalo mijenjati”, ukazao je Borenović.

Govoreći o interventnim uvozima i tokom epidemije virusa korona, Borenović je rekao da su vrlo brzo dobili informacije i podatke o tome gdje je ko i po kojoj cijeni nabavljao.

“To nam pomaže da dođemo do zaključaka da li je to bio lov u mutnom pojedinaca i da li je u svemu ovome bilo zloupotreba, monopola i dogovora da se izbjegne Zakon o javnim nabavkama”, rekao je Borenović, ističući da je osnovni cilj da BiH dobije nepristrasno pravosuđe oslobođeno bilo kakvog političkog pritiska, što očigledno nije slučaj danas.

Član komisdije Alma Čolo rekla je da bi nakon svih podataka i saslušanja koje obavi Komisija trebalo sačiniti prijedlog izmjena Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/ i da se tim zakonom definiše kako VSTS treba da funkcioniše u tranzicijskom periodu.

Zamjenik predsjedavajućeg komisije Dragan Mektić rekao je da “komisija radi na ivici noža”.

“Ako uradimo dobar posao i dođemo do rezultata biće dobro, budući da građani mnogo očekuju od ove komisije. Ako odemo na drugu stranu, zakomplikovaćemo situaciju i neće se znati ko pije i ko plaća”, rekao je Mektić.

Mektić je rekao da treba zatražiti podatke o tome koliko je optužnica i istraga sprovedeno po mjestima na kojima su se istrage vodile i da se zna koliko je koji dio BiH bio pravosudno tretiran, na šta mu je Čolo odgovorila da, prema njenim saznanjima, takve podatke pravosudne institucije ne iznose i ne vode.

Član Komisije Zukan Helez rekao je da će Komisija uraditi svoj posao, ukoliko BiH dobije svog “Sanadera”.

“Zašto se kod nas uvijek kola lome na običnom čovjeku, a ne hapse se i ne procesuiraju velike ribe?”, upitao je Helez

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana